Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević rekao je Srni da u BiH ne postoji politika kažnjavanja terorista nego njihovog oslobađanja, iako teroristički čin predstavlja ekvivalent ratnog zločina u mirnodopskom periodu.
Istovremeno, dok u Sarajevu hapse i disciplinuju političke lidere, kaže Galijašević, teroristi se nagrađuju i amnestiraju od svake odgovornosti.

“Odgovor iz Sarajeva je podrška teroristima, jer Tužilaštvo BiH sa Goranom Salihovićem na čelu, Sipa sa Pericom Stanićem, OBA sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom i Ministarstvo bezbjednosti sa Draganom Mektićem obmanjuju cjelokupnu evropsku javnost kako se, navodno, u BiH vodi borba protiv terorizma i da je BiH pouzdan partner u toj borbi. A ustvari u BiH se džihadisti puštaju na slobodu i amnestiraju”, istakao je Galijašević u izjavi Srni.

On je dodao da se svaka osuda od godinu dana zatvora u FBiH može otplatiti novcem i znači puštanje na slobodu.

“Suđenje Avdulahu Fatihu Hasanoviću zbog njegove povezanosti sa terorističkim organizacijama iz člana 202 Krivičnog zakona BiH i organizovanja grupa za odlazak na strana ratišta, završeno je bukvalno puštanjem na slobodu Hasanovića. I to slobodu koja se nudi i drugim islamskim ratnicima i lažnim džihadistima ako se vrate u zemlju”, naveo je Galijašević.

On je rekao da se finansiranje terorističkih aktivnosti koje podrazumijeva finansiranje 45 terorističkih kampova i 64 paradžemata odvija uz pomoć pojedinih visokih funkcionera na vlasti u Sarajevu.

“Naoružavanje, obuka, propaganda, baš kao i pranje novca za finansiranje terorizma još nisu izazvali reakciju institucija BiH ni u najblažoj formi. Stvarajući klimu političke nestabilnosti, pojedinci u vlasti u Sarajevu pomažu teroristima da i dalje jačaju organizaciono, finansijski i da budu operativno sposobniji”, naglasio je Galijašević.

On tvrdi da pojedinci iz zajedničkih institucija BiH, odnosno iz njenih 15 bezbjednosnih agencija sarađuju sa terorističkim organizacijama s ciljem izvođenja terorističkih akcija u Evropi.

“`Islamska država` i Al kaida u BiH nastupaju zajedno i usaglašeno sa političkim sistemom koji kontroliše SDA, tačnije njen lider Bakir Izetbegović u ime onoga što imenujemo kao `političko Sarajevo`. To znači da sve akcije koje ove terorističke organizacije preduzimaju u BiH ili iz nje imaju kontra-obavještajnu zaštitu političkog i bezbjednosnog aparata u BiH”, upozorava Galijašević.

On podsjeća da su se u BiH vratili najznačajniji komandanti “mudžahedinske šure”, Al Kaide, “Islamske države” i Muslimanskog bratstva.

“Prvo je došao `otac bosanskog vehabizma` Imad Al Misri Faragala Ahmed /`Eslam Durmo`/, jedan od organizatora terorističkog napada u drevnom egipatskom gradu Luksoru u kome je ubijeno desetine zapadnih turista i zbog čega je ovaj teroristički vođa izdržavao desetogodišnju kaznu u Egiptu. Zatim su iz američke baze u Gvantanamu u BiH stigla petorica pripadnika takozvane `Alžirske grupe` – Omar Budela Hadž /Omar Boudella Hadž/, Muhameh Nehle /Muhamed Nechle/, Muhamed Ait Idr /Muhamed Ait Idr/, Lahdar Mumedijen /Lakhdar Moumedijen/ i Saber Lahmar Labar /Saber Lahmar Labar/ nakon desetogodišnjeg boravka tamo. U BiH je, takođe, vraćen tačnije upućen Tarek Mahmod Ahmad Al Savah /Tarek Mahmod Ahmad Al Sawah/, najveći Al kaidin stručnjak za specijalne eksplozive, učesnik `Tarnak farm`, to jeste `Ubejdah kampa` za obuku terorista na upravljanju minsko-eksplozivnim sredstvima”, precizirao je Galijašević.

On je podsjetio i na kreiranje zakona na osnovu kojeg je Imad Al Husin, poznatiji kao Abu Hamza, pušten iz Imigracionog centra, a što je pretvoreno u neviđeno propagandističko djelovanje preko američkih medija, poput Televizije N1 i katarske “Al DŽazire”. “To je pokazatelj jasne namjere da se islamističke snage i strukture pregrupišu upravo u BiH i iz ove zemlje organizuju složene terorističke operacije u Evropi”, naveo je Galijašević.

On je upozorio da u cijeloj Evropi nema značajnijih radikalnih islamskih lidera, niti organizovanije terorističke mreže od ove koja je u BiH izgrađivana zadnjih trideset godina.

“Upravo zato sve mjere koje u ovom trenutku preduzima Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske sa ministrom Draganom Lukačem su dalekosežne i strateški značajne s ciljem zaštite bezbjednosti građana i ustavnog poretka u zemlji”, istakao je Galijašević.

On je ocijenio da su nove uprave unutar MUP-a Srpske i mnoge operativne mjere koje teže jedinstvenom nastupu i adekvatnom odgovoru cijelog društva, u vidu mobilizacije i upotrebe rezervnog sastava policije, kao i njihovo opremanje za ovu borbu, trenutno najvažnija zaštita cijelog Zapadnog Balkana i prijateljskih zemalja EU koje ne očekuju terorističke napade iz BiH.

“Samo takve ozbiljne mjere, koje preduzimaju ministar Lukač i MUP Srpske, mogu značiti ozbiljan napredak u izgradnji stabilnog i bezbjednog društva i okruženja”, naglasio je Galijašević.

SRNA