Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin otkrili su danas sa djecom poginulih boraca Vukašinom Marčetom i Mariom Vujinovićem spomen-obilježje za 31 poginulog borca odbrambeno-otadžbinskog rata u Sitnici, opština Ribnik.

Nakon otkrivanja obilježja, NJegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Atanasije osveštao je sa ribničkim sveštenicima spomenik palim borcima.

Vladika je istakao da je riječ o spomeniku ljubavi onima koji su voljeli svoj rod i koji su za njega dali živote.

“Ovo je spomenik i čovječanstvu, a takva ljubav može da zaustavi svako zlo u svijetu”, naglasio je Atanasije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović rekao je da je današnje okupljanje prilika da se oda počast i zahvalnost onima koji su dali život za stvaranje Srpske.

“Srbi su svoju istoriju platili velikim žrtvama. Srpska zemlja je natopljena krvlju i to treba da bude pouka svima nama, a posebno mladim generacijama koje stasavaju, kako nam se stradanja ne bi ponavljala”, istakao je Savanović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin naveo je da je Republika Srpska nastala kao izraz borbe i potrebe srpskog naroda da se jasenovački genocid nikada ne ponovi.

“Ne može se razumjeti istorija devedesetih godina prošlog vijeka bez dubokog poznavanja jasenovačkog užasa. Ne može se razumjeti ono što se desilo na ovom prostoru, ukoliko se ne podsjetimo kako je sve počelo”, kaže Vulin.

On je poručio da su Srbi stvorili Republiku Srpsku i da će je oni i sačuvati.

“Ne dajte Srpsku zbog ovih svjetlih ličnosti i ove djece! I Srbija je tu da vas voli, čuva i brani”, poručio je Vulin.

Načelnik opštine Ribnik Goran Savić istakao je da su borci iz ovog kraja dali veliki doprinos u proteklom ratu.

“Na današnji dan 1993. godine, na bihaćkom ratištu, za jedan dan nestalo je 14 boraca sa ovog kraja. Sa područja naše opštine 288 boraca dalo je život za Republiku Srpsku”, istakao je Savić.

Izgradnja spomenika koštala je 22.000 KM, od čega je Ministarstvo doniralo 17.000 KM, a Opštinska boračka organizacija 5.000 KM.

SRNA