Predsjednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus rekao je da je duboko razočaran izostankom bilo kakvog reagovanja zvaničnih vlasti zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” tokom fudbalske utakmice Hrvatska – Izrael u Osijeku i ocijenio da sve to liči na NJemačku 1933. i NDH 1941. godine.
“Opet smo čuli iste povike. Mislim da je zakon u tom pogledu prilično jasan. Utakmica je morala biti prekinuta”, rekao je Kraus.

Utakmica hrvatske reprezentacije protiv Izraela bila je praćena uzvicima “Za dom spremni”.

Premijer Tihomir Orešković, koji je bio na tribinama nije zbog toga reagovao, javna televizija ocijenila je navijanje kao “veličanstveno”, a navijače je pohvalio i trenutni selektor Ante Čačić ocjenjujući da su navijači bili “za desetku”, prenio je portal “Indeks”.

Kraus je prije nekoliko dana u svom govoru na Jevrejskom groblju na Boninovu u Dubrovniku naglasio da su Jevreji u Hrvatskoj zabrinuti rastom nacionalizma, antisemitizma, ksenofobije, netrpeljivosti, govora mržnje i revitalizacijom i relativizacijom ustaštva.

Prema njegovim riječima, utakmica Hrvatske i Izraela još jednom je potvrdila tu tezu.

“Objašnjenje policije o tome da ne mogu reagovati na ustaške povike jer je riječ o masi ljudi, samo je dokaz na koji se način vlada u Hrvatskoj. Sve ovo liči na NJemačku 1933. godine i na Hrvatsku iz 1941. godine”, naglašava Kraus.

On je od premijera Oreškovića, koji se nalazio u svečanoj loži stadiona u Osijeku, očekivao snažnu reakciju, ali se to nije dogodilo.

Kraus kaže da je Hrvatska donijela zakone koji su vrlo jasni u ovakvim slučajevima, ali je očigledno da se oni ne sprovode.

SRNA