Teroristi Islamske države pokušali su da prebace oružje iz Rake u Palmiru, ali su se našli na udaru ruske avijacije, naveo je izvor ruske agencije TAS S iz sirijske prestonice Damaska.

“Islamska država je pokušala da donese vojnu opremu iz Rake i Deir ez-Zora, ali su ruski i sirijski avioni spriječili to”, rekao je izvor i dodao da teroristi pokušavaju da izvuku svoje porodice iz Palmire.

Sirijska vojska došla je juče do središta Palmire, u pokušaju da taj istorijski grad povrati iz ruku Islamske države, javila je sirijska državna televizija.

TV kanal Ihbarija, koji je pod državnom upravom, naveo je da su trupe stigle do “srca” Palmire i emitovao snimke sa same kapije grada koji ekstremisti Islamske države drži pod kontrolom od maja prošle godine, prenio je Rojters.

Istovremeno, Islamska država pozvala je danas oko 15.000 civila, koji i dalje žive u Palmiri, da napuste čuveni drevni grad pošto su mu se približile sirijske vladine snage, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a prenio AFP.

“Islamska država je preko razglasa pozvala civile koji su i dalje u Palmiri da odu odatle, pošto se na obodima grada vode borbe”, saopštila je Opservatorija.

Palmira, poznata kao “biser pustinje”, nalazi se na listi svjetske kulturne baštine Uneska.

Tanjug/RTRS