Napokon, jedno smisleno naučno istraživanje.

Više od 10.000 žena učestvovalo je u istraživanju naučnika iz Amerike. Prvo su rešavale zadatke – od matematičkih do logičkih, a onda su priznale koja im je prirodna boja kose.

IQ žena koje se mogu pohvaliti prirodnom plavom kosom prosečno iznosi 103,2. Kod brineta taj prosek je 102,7, riđokosih 101,2, a kod žena s crnom kosom 100,5. Ovo istraživanje sproveli su naučnici s Državnog univerziteta Ohajo u SAD, a bazirali su ga na rezultatima testiranja 10.878 žena. One su rešavale razne zadatke – od matematičkih do logičkih, a onda su ih pitali koja im je prirodna boja kose.

Naučnici kažu da nikako ne mogu da tvrde da postoji genetska povezanost boje kose i inteligencije. Zaključak posle istraživanja je da su plavuše za nijansu inteligentnije, i to jer su odrasle u kućama u kojima je bilo raznog materijala za čitanje.

Njihovo istraživanje bi kako kažu, trebalo da dokaže da nisu tačna verovanja da su plavuše manje inteligentne i da žene ne treba diskrimisati na osnovu boje kose. To je doduše čest slučaj ako se radi o zapošljavanju, napredovanju u karijeri i drugim društvenim situacijama. Ženama s plavom kosom zna da bude teže, jer ih neki ljudi smatraju pogodnijim za zabavu nego za ozbiljan posao.

24sata