Po prebacivanju u pritvorsku jedinicu bivšoj portparolki Haškog tužilaštva Florens Artman određen je režim segregacije, izolacije i neprekidnog nadzora.

Njen branilac smatra to “nepotrebnim, ničim opravdanim i neproporcionalnim”, ali nema kome da se žali pošto je uprava pritvora na uskršnjim praznicima.

Artmanova je na izdržavanju sedmodnevne zatvorske kazne kojom je zamijenjena kazna od 7.000 evra na koju je osuđena zbog objavljivanja povjerljive odluke žalbenog vijeća.

Ona je uhapšena u četvrtak 24. marta neposredno pred izricanje presude Radovanu Karadžiću i uoči početka uskršnjih praznika. Njen branilac u postupku za nepoštovanje suda Ženel Metro je u petak bezuspješno pokušavao da stupi u kontakt sa upravnikom Pritvorske jedinice UN, kako bi se žalio na zatvorske uslove Artmanove, ali mu je rečeno da se javi posle Uskrsa, pošto su upravnik i ostali nadležni na praznicima.

Po prebacivanju u pritvor, kaže branilac Artmanove, upravnik je naložio segregaciju, izolaciju i neprekidni nadzor osuđene, što podrazumijeva da se svjetlo u njenoj ćeliji ne gasi ni tokom noći. On navodi da je naredba o takvom tretmanu izdata usmeno, bez pisanog traga, i bez obrazloženja zašto je sve to neophodno, kao i bez saslušanja osuđene ili njenog branioca.

On je uputio hitan zahtjev Sekretarijatu Mehanizma za međunarodne krivične sudove, u kojem traži modifikovanje zatvorskih uslova. U zahtjevu se, kako je rekao, traži da se takav zatvorski režim bez odlaganja ukine budući da je “nepotreban, ničim opravdan i neproporcionalan”.

Metro je, takođe, najavio da će od sudije Merona, predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove, tražiti da se – radi “jednakog tretmana svih osuđenih” – Artmanova oslobodi nakon izdržane dvije trećine kazne, što bi značilo najkasnije u utorak.

B92