Sajt YourTango preneo je dirljivo pismo koje je jedan otac napisao svom sinu ne bi li mu pomogao da pronađe i zadrži pravu ljubav.

“Dragi sine,

Rekao si mi da se dopisuješ sa devojkom i da planirate da se vidite negde u školi. Želeo sam da te pitam da li je u pitanju sastanak, ali nisam hteo da te obrukam. Hteo sam da te pitam kakva je. Da li je dobra? Da li je pametna? Kakvu muziku voli da sluša? Da li je kao tvoja majka?

Vreme muvanja je davno iza mene. Da li ti se učinilo kao da je neko aktivirao skriveni prekidač? Jednog trenutka su ti devojke bile grozne, a onda iznenada samo želiš da budeš u njihovom društvu?

Čini mi se da je sve do juče jedina devojka koja ti nije bila grozna bila tvoja majka. Kada je taj prekidač aktiviran? Kada su devojke počele da ti se sviđaju?

Pretpostavljam da to nije ni bitno. Ono što jeste bitno je činjenica da sada znaš šta da tražiš, i još važnije, kako da se ponašaš kada je pronađeš.

Znam da imaš samo 12 godina i verovatno će proći godine pre nego što pronađeš onu pravu, ali zašto ne bi učio od najboljeg i izbegao da napraviš sve greške koje sam ja napravio?

Dajem ti spisak svih stvari koje su mi pomogle da osvojim i zadržim tvoju majku.

Šta da tražiš

Nađi devojku koja je bolja od tebe. Toliko je prosto. Traži osobu kojoj se nećeš diviti samo zbog njene lepote, već i zbog pameti, stava i odnosa prema prijateljima i porodici.

Kada pronađeš devojku koja je bolja od tebe, i ti ćeš želeti da budeš bolja osoba kada si u njenoj blizini.

Ništa drugo nije važno. Ni njen društveni status, ni njeni prijatelji ni njena religija. Ništa.

Zapitaj se da li ona čini da želiš da postaneš bolja osoba. Ako je odgovor DA – onda si sa pravom osobom.

Kako da se ponašaš – stvari koje želiš da radiš

Ovo će ti možda zvučati izlizano, ali viteštvo nije mrtvo. Budi džentlmen. Postoje stvari o kojima stalno slušaš: drži joj vrata, pomozi joj kada nosi nešto teško, privuci joj stolicu pre nego što sedne za sto, daj joj svoju jaknu kada je hladno… To je sve lepo.

Međutim, postoje određeni detalji koji su izgleda nepoznati tvojoj generaciji.

1. Neka ona prva naruči hrani kada ste u restoranu i obavezno sačekaj da i njeno jelo stigne pre nego što počneš da jedeš.
2. Uvek joj reci koliko lepo izgleda.
3. Poštuj njene roditelje i ne obraćaj im se kao što pričaš sa drugarima.
4. Iznenadi je bez ikakvog povoda. Ne mislim na post na Fejsbuku, već na cveće – pravo cveće.
5. Uvek se postaraj da bezbedno stigne kući.
6. Hodaj bliže ivičnjaku kada si sa njom, tako ćeš joj pokazati da ti je stalo i da ne želiš da joj se nešto desi.
7. Ne pričaj o svojim podvizima (ako ti ovo nije jasno, pričaćemo još).
8. Zasmejavaj je.

A tu su i znatno važnije stvari:

9. Ohrabruj je da bude još bolja (u školi, u sportu, na poslu…).
10. Inspiriši je da proba i iskusi nove stvari koje će je poboljšati kao osobu.
11. Uvek poštuj njene odluke i stavove.

Ako uspeš da izvedeš 80 odsto od nabrojanog, voleće te. Ako uradi sve, imačeš njenu ljubav i poštovanje.

Stvari koje nikako ne smeš da radiš

1. Zlonamerne šale. Ne razumem kako bilo ko može da se zlonamerno šali sa devojkom samo da bi se nasmejao. Znam da je Jutjub prepun ovakvih videa i da ih svi gledaju. Ali to mi samo govori da na svetu postoji puno ljudi koji nemaju pravog partnera. Ne želiš da budeš jedna od tih osoba.
2. Prostakluk. Nemoj joj upućivati ružne reči. Isto važi i za njene roditelje i prijatelja. Tako pokazuješ nepoštovanje.
3. Nikada je nemoj izneveriti. Ako kažeš da ćeš uraditi nešto ili biti negde, učini to. Nemoj je namerno izneveriti. Devojke vole muškarce, a ne dečake, a muškarci uvek održe svoju reč.
4. Nemoj buljiti u telefon. Ne šalji joj poruke, već pričajte. Ako si sa njom, neka tvoje oči gledaju njene, a ne ekran telefona.
5. Ne krij se iza laži. Ako napraviš grešku, priznaj. Promeni se, poboljšaj se i nastavi. Ako budeš radio na sebi, oprostiće ti svaku grešku koju možda napraviš.
6. Ako ona uradi nešto što nije u redu, oprosti joj iskreno. Nikada je nemoj posramiti zbog toga ili omalovažavati.
7. Ne tračari. Ako ona to radi, slušaj, ali ne učestvuj. Nemoj joj reći da to ne radi, ali je saslušaj. Možda će je to na početku nervirati, ali dugoročno ćeš tim potezom zaslužiti njeno poštovanje.

Ta devojka ti možda nikada neće biti žena, ali ako pratiš ove savete, izgradićeš prijateljstvo za ceo život. Možda će ona naredna biti kao tvoja majka.

Ljubav je strpljiva i dobra. Ljubav ne zavidi niti se hvali. Ona nije arogantna i neprijatna. Ona ne insistira i ne prezire. Ljubav se ne raduje lošim stvarima, već istini.

Voli te tvoj otac.”

24sata