Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je da Srbija ne treba da strahuje od islamista, ali da je svakako potreban oprez i ukazao da je Evropa sama “porodila” sindrom ekstremnog islama jer su egzekutori terorističkih akcija u evropskim prijestonicama rođeni upravo na njenom tlu.

On je za “Večernje novosti” rekao da su muslimani Srbije autohtoni na tom prostoru i da kulturološka i jezička razlika nije u toj mjeri vidljiva kao u drugim zemljama Evrope te da iz tih razloga Srbija nije mjesto gdje bi ekstremni i radikalni faktori bili prihvaćeni.

“Na ratištima u Siriji i Iraku je veoma mali broj naših državljana da bi svojim povratkom mogli izazvati poremećaje i nered”, smatra on.

Za razliku od Srbije, Zilkić je rekao da nije siguran da ostatak Evrope uz pristup koji ima prema muslimanima može biti bezbjedan od ekstremizma.

“Ljudsko tijelo kada oboli, traži adekvatnog ljekara i lijek, ali mu to ne donosi izlječenje bez sopstvenog preobražaja. Tako i Evropa mora da mijenja pristup, komunikaciju i da teži iskrenijem odnosu sa muslimanima i islamskim zemljama, ali i svojim građanima”, rekao je Zilkić.

U osvrtu na odnose u Islamskoj vjerskoj zajednici Srbije u svjetlu činjenice da su se pojedinci, poput muftije Muamera Zukurlića, politički angažovali, Zilkić je rekao da on u politiku ne želi da se miješa, ali i da ne dopušta nikom da se miješa u unutrašnje stvari Zajednice.

Komentarišući “Inicijativu za pomirenje”, koju čine imami koji ne podržavaju njegov rad, Zilkić je rekao da je inicijativa pokušaj BiH i Turske da devastiraju Mešihat i Rijaset da bi uspostavili zajednicu koju bi kontrolisali.

“Glavni stratezi te ideje su ovdašnji političari – to je njihov koncept uspostavljanja jedinstvene Islamske zajednice. U namjere ne ulazim, ali posljedice su jako loše i unose dodatnu pometnju među vjernicima”, rekao je Zilkić.

SRNA