Smajlović je optužen da je od 2012. do početka 2015. godine bez znanja tužilaca ostvarivao kontakte sa osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužilaštvu BiH, obećavajući im pogodnosti, za šta je primio najmanje 20.000 KM i darove.

Snimke, presretnute razgovore i fotografije na suđenju je, kao svjedok Tužilaštva, pokazao istražilac Agencije za istrage i zaštitu BiH, koji je bio uključen u istragu protiv Smajlovića.

Sudija Izo Tankić zamolio je da se ne objavljuje ime ovog istražioca, budući da je riječ o osjetljivim istragama.

Istražilac je rekao da je preko informatora “Robota” razmjena dogovorena sredinom decembra 2014. godine. On je posvjedočio da se prethodno sastao sa Smajlovićem u ugostiteljskom objektu prekoputa zgrade u kojoj su smješteni Tužilaštvo i Sud BiH.

Pred kraj radnog vremena tog dana, kako se iz snimaka moglo vidjeti, informator i optuženi Smajlović ponovo su se sastali u sarajevskom naselju Aneks, nedaleko od Tužilaštva BiH. Na snimku se vidi da Smajlović ulazi u vozilo informatora, koji mu zatim predaje kovertu i pokazuje novac.

“Ovo je za početak”, rekao je informator “Robot”, koji je potom u Smajlovićevo vozilo ubacio i mandarine.

Nije objašnjeno zbog čega se Smajloviću daje novac i ko je pošiljalac.

Tužilac Džermin Pašić najavio je da će informator biti saslušan kao svjedok, prenosi Birn.

Istražilac Sipe je rekao da je postupak protiv Smajlovića pokrenut nakon što je pominjan u istrazi protiv Zdravka Јurkovića i ostalih koja je u nadležnosti Odjeljenja Sipe iz Mostara.

Na suđenju je prikazan video-snimak bez tona, na kojem se vidi kako Smajlović ulazi u ugostiteljski objekat prekoputa zgrade Tužilaštva i Suda, te sjeda za sto sa Јurkovićem. Na snimku se vide i druge osobe, koje će, kako je rekao tužilac Pašić, o tome detaljno svjedočiti.

Na suđenju je istražilac Sipe puštao presretnute razgovore između Smajlovića i Roberta Iličića, koji je imao status osumnjičenog u ovom predmetu, ali nije optužen.

Prema pisanju medija, Iličića je u odsustvu sud u Splitu 2009. osudio na devet godina zatvora zbog trgovine drogom.

Na jednom od snimaka, kako se moglo čuti, Iličić obavještava Smajlovića da se tužilac iz Splita sastala sa Božom Mihajlovićem, šefom Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Iličić mu je rekao da su se sastali radi “prebacivanja predmeta”, te ga moli da se “uputi u sve”.

Na suđenju se nije moglo čuti da li je Smajlović uradio nešto po tom pitanju.

Suđenje će biti nastavljeno 5. aprila.

SRNA