Faruk Balijagić, jedan od najpoznatijih bošnjačkih advokata, tvrdi da su bivši pripadnici zloglasnih “Ševa”, bošnjačke paravojne formacije, i nekadašnji agenti bošnjačke tajne službe AID masovno uključeni u rad pravosuđa u Federaciji BiH!

Balijagić, protiv koga je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu krajem prošle godine podiglo optužnicu zbog sumnje da je sa svojim sinom podstrekavao druga lica na ubistvo, u šokantnom intervjuu za Press tvrdi da mu je optužnica “napakovana” iz osvete zato što se, kako kaže, prvi usudio da dirne u “osinje gnijezdo” i ukaže da “Ševe” i AID, zapravo, nikad nisu rasformirani.

– Odgovorno tvrdim da određenim tokovima u pravosuđu grada Sarajeva i Federacije BiH upravljaju kadrovi terorističke jedinice “Ševe” i AID-a, koji do danas nisu procesuirani za brojna zlodjela koja su počinili – kaže Balijagić.

Na osnovu čega tvrdite da “Ševe” i AID i danas djeluju u ilegali?

– Na osnovu toga što me je angažman u predmetima koje sam vodio u vezi sa njihovim djelovanjem skupo koštao. Još 1999. godine, kada sam uspio da obnovim predmet osuđenog bivšeg pripadnika AID-a Edina Garaplije, Advokatska komora u Sarajevu zabranila mi je rad. Nakon toga sam morao da pređem u Odvjetničku komoru Herceg-Bosne. Svaki put, kada sam kasnije počinjao priču o “Ševama” i AID-u, dešavale su mi se užasne stvari.

Na šta konkretno mislite?

– Nakon što sam u “Dnevnom avazu” kroz seriju tekstova počeo da govorim o “Ševama”, na moju kuću je izvršen bombaško-mitraljeski napad, gdje, na svu sreću, nije stradala moja porodica. Poslije toga, 13. februara prošle godine, nepoznatom eksplozivnom napravom uništena je moja advokatska kancelarija, a 15. septembra je po nalogu Dalide Burzić, glavne tužiteljke Kantona Sarajevo, izvršeno bizarno hapšenje mene i mog sina.

Optužnica koja je podignuta protiv vas teško se može nazvati bizarnom. Tamo stoji da ste vi i vaš sin podstrekavali druga lica na krivično djelo ubistvo.

– Protiv mene je podignuta optužnica da sam podstrekavao višestruko osuđivane narko-dilere da ubiju nekog trećeg narko-dilera, koga uopšte ne poznajem, niti imam bilo kakvog motiva da to uradim! Tvrdim da “Ševe” i AID nikad nisu rasformirani i da bošnjačke paradržavne obavještajne službe i danas funkcionišu preko određenih ljudi koji su, između ostalog, ubačeni u pravosuđe.

Čime potkrepljujete tako teške optužbe?

– Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nikad nije otvorilo istragu o zločinima “Ševa” iako je sin generala Sefera Halilovića, kao poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, stalno insistirao na tome jer su oni likvidirali njegovu majku i ujaka. Na suđenju pred Vrhovnim sudom FBiH Edin Garaplija je sudiji Maliku Hadžiomeragiću, pred stotinu domaćih i stranih novinara, doslovno rekao: Kada je kao tajna policija trebalo da nekog uništimo, to smo radili preko tebe!

Kakve veze tužiteljka Burzić ima s tim slučajem?

– Vidite, srpske snage za vrijeme rata nikad nisu ušle u Sarajevo, a grad je u potpunosti opljačkan! Zna se da su to uradili Bošnjaci i upravo je Dalida Burzić postavljena za glavnu tužiteljku da bi sve te predmete uvela u zastaru. Na primjer, ja sam bio branilac generala Ivana Andabaka u predmetu ubistva Joze Leutara. Dobro se zna na koji način je provedena istraga u tom slučaju, a Dalida Burzić je taj predmet ponovo predala SIPA. Čeka se da prođe 20 godina da bi došlo do zakonske zastare predmeta. Prekjuče se navršilo 17 godina od Leutarovog ubistva.

Svjesni ste da će mnogi, čitajući ovaj intervju, izvući zaključak da sve ovo govorite iz namjere da se osvetite onima koji su vas optužili za teško krivično djelo.

– Da postoje dokazi da sam nekog pljunuo, a kamoli nagovarao na ubistvo, odmah bih priznao krivicu. Ako neko nađe jednu jedinu rečenicu da sam nekog na bilo šta slično nagovarao, odmah ću pristati na doživotnu robiju! Lako je nagovoriti narko-dilera koji treba da odleži zatvorsku kaznu da priča o bilo čemu.

Za zločine “Ševa” čulo se i u Hagu

o O zločinima “Ševa” svojevremeno se raspravljalo i pred Haškim tribunalom, odnosno u predmetu koji je tamo vođen protiv Sefera Halilovića.

– Bio sam glavni branilac Sefera Halilovića u Hagu i te 2001. godine lično sam iz usta Karle del Ponte čuo da su zločini “Ševa” prevazišli sve ostale zločine koji su počinjeni tokom rata! Ta jedinica se isključivo bavila likvidacijom političkih neistomišljenika i uglednih Srba koji su tokom rata ostali da žive u Sarajevu.

Press