Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH u okviru operativne akcije koja se od jutros provodi na području Bijeljine, Banjaluke i Zvornika uhapsili su deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili organizovani kriminal, saopšteno je iz Sipe.

Slavica Injac i Snežana Vujnić uhapšene su jutros u Banjaluci, potvrđeno je “Nezavisnim” u vrhu bezbjednosnih agencija u BiH. Pored njih, iz Bobar banke uhapšeni su Petar Cacanović i Sonja Kurtuma, Ana Mirosavljević, Batrić Đurišić, Zdravko Dubov.

Iz Tužilaštva BiH, prethodno je saopšteno, da su pripadnici Sipe lišili slobode više lica osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na taj način nanijeli štetu bankarskom sistemu.

U ranim jutarnjim časovima, realizovana je akcija kodnog naziva “Lavina” prema nalogu Tužilaštva BiH u kojoj učestvuje više desetina policijskih službenika Sipe uz podršku MUP-a Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Ova lica osumnjičena su, navodi Tužilaštvo, da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama Republike Srpske.

Počinioci su davali kredite i bankarske garancije bez poštivanja zakonom propisanih procedura, plasirane preduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici Bobar banke, te su znali da se naplata sredstava neće moći realizovati i da su korištene nezakonite garancije, te da će nastupiti šteta koja će prouzrokovati stečaj banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva ističu da su ovakve nezakonite aktivnosti nanijele veliku štetu kreditnom rejtingu BiH i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru.

Takođe, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, opština, preduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba, te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH.

Uhapšeni su osumnjičeni za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca iz člana i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Aktivnosti Sipe se odvijaju se u prisustvu pripadnika MUP RS. “Akcija se provodi prema nalogu Tužilaštva i Suda BiH, a u ovoj fazi ne možemo davati više informacija”, rekla je portparol Sipe Kristina Јozić.

Pripadnici Sipe su pred te dve institucije oko 8.00 stigli u pratnji pripadnika MUP-a Republike Srpske.

RTRS