Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Dragan Velikić predstavio je večeras u Prijedoru svoj roman “Islednik”.
Velikić je rekao da mu je ovo druga NIN-ova nagrada i da je prvi put to prestižno priznanje dobio 2007. godine za roman “Ruski prozor”.

“Nekako je uvreženo mišljenje da se ova nagrada dobije samo jednom, a Oskar Davičo je tri puta dobio NIN-ovu nagradu. Zahvalan sam što je žiri procenio da je moj roman bio najbolji u 2015. godini, ali se nadam da neće proći mnogo vremena i da će još neko od ranijih dobitnika ponovo dobiti ovu nagradu”, naveo je Velikić.

Predstavljajući roman “Islednik”, on je istakao da je ključ knjige pokušaj da se oživi cijela jedna epoha, odnosno epohe.

“Roman obuhvata period od Prvog svetskog rata i požara u Solunu 1917. godine, pa sve do 2012. godine. To je period od 100 godina kroz jednu porodičnu priču i mnoge teme kao što su migracije, zaborav, Alchajmer. Ovaj roman se razlikuje od mojih prethodnih po tome što u njemu nema izmišljenih junaka”, rekao je Velikić.

Organizator promocije bila je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” čiji je direktor Mara Ećim istakla da je već postala dobra praksa da se prijedorskoj publici predstavljaju dobitnici NIN-ove nagrade.

Velikić je roman “Islednik” sinoć predstavio u Kozarskoj Dubici, a promovisaće ga i u Banjaluci.

SRNA