Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za devet osumnjičenih osoba uhapšenih u okviru akcije “Lavina” zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za 123 miliona KM, među kojima su direktor Agencije za bankarstvo Srpske Slavica Injac i direktor Investiciono-razvojne banke Snežana Vujinić, saopšteno je iz Tužilaštva.

Mjere za određivanje pritvora odnose se i na direktora Bobar banke od maja 2010. godine do marta 2014. godine Petra Cacanovića, direktora Bobar banke od marta 2014. godine Ane Mirosavljević, članove Nadzornog odbora banke Sonju Kurtum i Sašu Tomića, direktora Sektora rizika u banci Batrića Đurišića, internog revizora Zdravka Dubova i zamjenika direktora banke i direktora Sektora korporativnog bankarstva Igora Prodanovića, navodi se u saopštenju.

Istraga u predmetu nastavlja se protiv ukupno 24 osobe osumnjičene za nezakonitosti kojima je prouzrokovana šteta od oko 123 miliona KM, te pribavljena nezakonita korist od najmanje 115 miliona KM i ozbiljno “uzdrman” bankarski sistem u BiH, dodaje se u saopštenju.

Agencija za osiguranje depozita BiH već je oštećena za oko 56,7 miliona KM koji su morali biti isplaćeni za depozite do 50.000 KM, te su za navedeni iznos oštećeni građani BiH.

Direktorka Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac i njena koleginica po funkciji iz Investiciono-razvojne banke RS, Snežana Vujnić, uhapšene su zbog sumnje da su kao pripadnice organizovanog zločinačkog udruženja nanijele štetu i omogućile sticanje nezakonite imovinske koristi od oko 123 miliona KM.

SRNA