Gradski SUBNOR-a danas je u Prijedoru, povodom 120 godina od rođenja i 74 godine od pogibije narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića, organizovao istorijski čas i polaganje vijenaca na spomenik legendarnom partizanskom komandantu.
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Duško Ivić rekao je da istorijski čas uči mlade generacije da pamte da je Stojanović bio čovjek za primjer, revolucionar od najranije mladosti do kraja života, najpopularnija ličnost ustanka na Kozari, u Krajini i mnogo šire, te jedan od najhrabrijih boraca i vođa Narodnooslobodilačke borbe.

“Zato je njegov je lik ostao da živi u sjećanju zajedno sa slavom herojske Kozare. Pred sadašnjim i budućim generacijama je odgovoran zadatak da uvijek čuvaju i njeguju tekovine narodnooslobodilačkih ratova podstaknute njegovim neizmjernim herojstvom”, poručio je Ivić.

Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je Mladen kao organizator ustanka na Kozari otišao u legendu i da je svojim djelom zaslužio da se spominje godinama, decenijama i vijekovima.

“Veliko povjerenje u narodu je stekao i kao omladinac i kao vođa ustanka protiv fašističkog okupatora i zaslužio je da se njegovo ime izgovara sa najvećim pijetetom i posebnom pažnjom”, rekao je Rodić u obraćanju okupljenima.

Mladenovi posmrtni ostaci preneseni su na Partizansko groblje u Prijedoru 1961. godine iz Jošavke, gdje je stradao nakon teškog ranjavanja iz zasjede. Za narodnog heroja proglašen je 7. avgusta 1942. godine.

Vijence na spomenik doktoru Mladenu Stojanoviću pred zgradom gradske uprave, koji je djelo njegovog brata Sretena, danas su položile brojne delegacije.

SRNA