Malo je poznato da su pčelinje košnice, proizvedene u Novom Gradu preplavile tržište EU. Izrađuje ih u sedam malih, registrovanih preduzeća, koja zapošljavaju više od osamdeset radnika.

Sve je počelo sasvim slučajno. Dragan Kovačević prije trinaest godina pokrenuo je proizvodnju košnica. Vremenom je izgradio pogon i sušaru, a danas ima 14 zaposlenih. Proizvode izvoze na tržište EU.

– U prošlom mjesecu smo imali 89 odsto izvoz. U firmi smo uveli jednu novinu. Ne dajemo normu da bi samim tim stimulisali kvalitetan rad i dobili proizvod za izvoz, istakao je Kovačević.

A dok “stvara” proizvod za izvoz, Sretko Đukanović ulaže mnogo truda. U preduzeću radi od osnivanja.

Norme nema ni samo nekoliko stotina metara dalje. U Ravnicama još jedno preduzeće za proizvodnju košnica. 12 radnika proizvodi košnice za pčele.

– Planiramo zaposliti još desetak radnika. Proizvode izvozimo najčešće u Holandiju. Јedan dio ide u Hrvatsku i Sloveniju. Ispunjavamo njihove zahtjeve tako da nismo imali reklamacije, naglasio je Stevo Kovačević.

Da je proizvodnja košnica isplativ posao, svjesni su i u opštinskoj upravi. Zbog toga za “male proizvođače košnica” najavljuju podsticaje pri zapošljavanju.

– Ova preduzeća su za nas značajna jer uz mala ulaganja zapošljavaju nove radnike.Oni će biti stimulisani za taj korak u zapošljavanju jer nam je to bitno, rekao je Zoran Starčević, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

Potražnja za ovim proizvodom je izuzetno velika, kažu proizvođači. Toliko, da bi mogli uvesti još jednu smjenu i zaposliti nove radnike, samo kada bi bio riješen problem snabdijevanja oblovinom.

RTRS