Radikalni suniti pronašli su u Bosni i Hercegovini novo mjesto za delovanje iz pozadine, piše nemački Špigel. Oni propovijedaju džihad i vrbuju borce za „Islamsku državu“ – u sred Evrope.

“Od Ibre nije ostalo ništa – osim jedne fotografije iz djetinjstva. Na njoj je plavokosi petogodišnjak. Ibrin otac skenirao je fotografiju i prebacio je na mobilni telefon. Novih fotografija on više nema. Kada je 24-godišnjak 2014. godine napustio BiH da bi se priključio ‘Islamskoj državi’, kod kuće je uništio sve fotografije iz djetinjstva koje je mogao a nađe. Prema Ibrinom shvatanju šerijata, fotografisanje ljudi je zabranjeno, odnosno to je haram (greh)“, piše Špigel. Ibrin otac, Šefik, za njemački list kaže da mu je sin prije odlaska rekao sljedeće: “Kada umreš, neću se moliti za tebe jer si nevjernik“.

“Ibro Ćufurović, rođen 1995, jedan je od 200 do 300 radikalnoislamističkih boraca koji su napustili BiH kako bi se priključili IS u Siriji ili Iraku, a djelimično i Al Kaidi. Među njima su dvojica koja se ubrajaju među najtraženije na svijetu: Bajro Ikanović, dugogodišnji komandant najvećeg kampa za obuku na sjeveru Sirije i Nusret Imamović, vodeći član Nusra Fronta koji se ubraja u redove Al Kaide.

“Bosna i Hercegovina je, kako kaže Džon Šindler, bivši službenik američke tajne službe NSA i poznavalac Balkana, postala neka vrsta ‘zaštićenog prostora za radikale’. ‘Tamo u međuvremenu postoji stabilna infrastruktura za terorizam, koja nije strogo hijerarhijski organizovana, ali za politički podeljenu zemlju predstavlja egzistencijalnu prijetnju’, kaže Šindler“.

BiH i Belgija najgore

“Nisu samo projektili koji su korišćeni u napadu na list ‘Šarli ebdo’, prema saznanjima Ministarstva za bezbjednost BiH, poticali odatle. I neki od primjeraka oružja koje su teroristi ‘Islamske države’ koristili u napadu od 13. novembra u Parizu, bili su jugoslovenske proizvodnje.“

Čini se da usred Evrope nastaje novo uporište za borce, logističare i regrute IS. U odnosu na broj stanovnika, iz BiH se ‘Islamskoj državi’ priključio najveći broj osoba u poređenju sa svim drugim evropskim zemljama – izuzimajući Belgiju. Oko 30 ošnjaka do sada je izgubilo život na ratištima na Bliskom istoku, a 50 ih se vratilo kući. Upravo za njih se prije svega interesuju oni koji istražuju terorizam. Za nekoga ko je bio na frontu, pa se zatim odjednom vratio u domovinu, sumnja se da dolazi sa zadatkom da izvrši smrtonosni napad. Drugih razloga za povratak teško da ima: borcima koji su na Bliskom istoku i onima koji ih podržavaju prijeti do deset godina zatvora“, piše Špigel.

Islamisti tik uz spoljne granice EU

“Nemački istražioci polaze od toga da u Bosni i Hercegovini postoji oko 12 mjesta u kojima radikalni salafisti neometani od državnih vlasti, okupljaju svoje sljedbenike. Doduše Ministarstvo za bezbjednost BiH, kao i specijalne jedinice SIPA, demantuju izvještaje o selima u kojima vlada šerijat i koja su odvojena od ostatka društva, ali državni tužilac zadužen za terorizam izjavljuje da postoje mjesta na sjeveru zemlje u kojima je živjelo 40 islamističkih porodica prema sopstvenim šerijatskim pravilima i u kojima su otkriveni simboli IS.“

“Јedno od sumnjivih mesta je navodno Bosanska Bojna, na severozapadu Bosni i Hercegovini. Šefik, otac sirijskog borca Ibre, dobro poznaje taj kraj. Tražeći tragove svog nestalog sina, on automobilom, uzduž i poprijeko, krstari regionom Velike Kladuše. To područje se nalazi direktno na spoljnim granicama Evropske unije i ubraja se u glavne regione za regrutovanje boraca – i to ne samo zbog ekonomske zaostalosti (nezaposlenost među mladima je tu čak 60 odsto).”,prenosi Dojče Vele.

RTRS