Specijalno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv suspendovanih pripadnika Jedinice specijalne policije MUP-a RS Vladana Malića (32) iz Kneževa, Gorana Paraša (27) iz Banjaluke, Aleksandra Popovića (28) iz Kotor Varoša, te suvlasnika auto-kuće “Kvatro” Olega Bande (31) iz Banjaluke zbog pljačke 616.548 KM iz kombija “Sektor sekjuritija”.

Grupu terete za organizovani kriminal, razbojništvo i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja. Optužnicom Malić je označen kao organizator, a ostali kao članovi zločinačkog udruženja koji su 22. septembra prošle godine na auto-putu Banjaluka-Gradiška automobilom “audi A6” presreli kolonu vozila, koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke.

Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju “zoljom” razbojnici su natjerali obezbjeđenje da otvori tovarni prostor kombija iz kojeg su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom je ranjen i radnik “Sektor sekjuritija” Đurađ Bajić.

Organizovani kriminal

U pljački su učestvovali i specijalci Željko Inđić (26) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice, kao i radnik “Sektora” Danijel Kuzmić (29) iz Kotor Varoša. Oni su se sa tužilaštvom dogovorili o sklapanju sporazuma o priznanju krivice u zamjenu za svjedočenje protiv ostalih optuženih. Detalji i kazne iz tih sporazuma za sada nisu poznati i tužilaštvo će ih najvjerovatnije objelodaniti tek nakon njihovog svjedočenja.

U optužnici se navodi da su pljačku izvršili Malić, Paraš, Popović, Inđić i Banda, koji je bio za volanom “audija A6”. Janjuz je razbojnicima pružao logističku podršku, a Kuzmić je imao ulogu tipera i on je razbojnicima otkrio rutu kojom se konvoj kretao. Na dan pljačke Kuzmić je Popoviću poslao šifrovani SMS: “Ljubavi, krenula sam!”, što je bio znak da je transport s novcem iz Banjaluke krenuo prema Zagrebu.

Konvoj su presreli u selu Cerovljani i to nakon što je na blindiranom vozilu, iz neobjašnjivih razloga, pukla guma. Čim se blindirani kombi zaustavio, ispred njega se pojavio “audi” sa razbojnicima. Dvojica su odmah iz automatskih pušaka zapucali u šoferšajbnu kombija, dok su druga dvojica savladali radnike “Sektora” koji su automobilom bili u pratnji kombija. Još jedno vozilo bilo je ispred kombija i poslije pucanja gume ono je od blindiranog kombija odmaklo nekoliko stotina metara. Za vrijeme pljačke to vozilo se u rikverc vraćalo prema koloni, ali su pobjegli nakon što su razbojnici u njih uperili “zolju”.

Ukrali trećinu

Nakon što su pokupili plijen, vjeruje se da je riječ tek o trećini novca, razbojnici su pobjegli prema Kozari. “Audi” su polili benzinom, ali ga nisu zapalili da ne bi privukli pažnju, budući da je policija u potrazi za razbojnicima angažovala helikopter. Na Kozari su zakopali i pet pušaka koje su koristili u pljački, a koje su tokom istrage pronađene, uz pomoć jednog od optuženih. U pretresima je pronađen i dio ukradenog novca, oko 12.000 evra, dok se za ostatkom i dalje traga.

Istražioci tragaju i za dva neidentifikovana lica zbog sumnje da su bili umiješani u pljačku. Riječ je o čovjeku koji je od jedne banjalučke porodice kupio “audi A6”, koji je korišćen u pljački, kao i o licu koje je Malića i Bandu prevezlo do grada, nakon što su pobjegli sa Kozare.

Kuzmić na slobodi

Specijalno tužilaštvo RS optužnicom je predložilo da Vladanu Maliću, Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću i Olegu Bandi do završetka suđenja bude produžen pritvor, u kojem se nalaze od 13. januara, kada su i uhapšeni. Osim njih, u pritvoru se nalazio i Danijel Kuzmić, za koga nije zatraženo produženje pritvora i on će u narednim danima biti pušten da se brani sa slobode, poput Gorana Janjuza i Željka Inđića, koji se čak javno izvinio zbog učešća u razbojništvu.

Press