Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je Gradska uprava očekivala da će u saradnji sa Vladom Republike Srpske kompanija “Arselor Mital” preuzeti Rudnike željezne rude /RŽR/ “LJubija”, ali da je “Mital” definitivno odustao od starih ljubijskih rudnika.
“Sada su se Vladi obratili neki drugi ljudi koji žele da kupe RŽR ‘LJubija’. Mislim da se otvara i stvara dobra šansa nakon jučerašnje prodaje željezare u Smederevu, jer i Smederevo može primati dio rude iz RŽR-a”, rekao je Pavić odgovarajući na odborničko pitanje na sjednici Skupštine grada Prijedora.

On je rekao da će nastaviti da podstiče Vladu, Narodnu skupštinu Republike Srpske i sve one koji su nadležni da se pokuša oživjeti RŽR “LJubija”.

“Naš interes kao grada je da taj sistem radi i da se naši radnici zapošljavaju. Nismo toliko zainteresovani za vlasnika, ali jesmo da to bude neko kredibilan, neko ko može oživjeti taj sistem”, poručio je Pavić.

On je podsjetio da RŽR “LJubija” radi sa 22 zaposlena i da dio prihoda dobija po osnovu poslovnog sporazuma sa “Mitalom”.

“U posljednje vrijeme rudnik je pokušao dodatnim djelatnostima napraviti održivo preduzeće, ali to će biti teško bez osnovne djelatnosti, a to je proizvodnja željezne rude”, naveo je Pavić.

On je dodao da je dio grada Prijedora oko LJubije možda u najtežem socijalnom stanju.

Centar za socijalni rad Prijedor izradio je lani socijalnu kartu LJubije, ali je na zahtjev novinara da im se dostavi taj dokument odgovorio da je u pitanju poslovna tajna.

“Arselor Mital”, kao većinski vlasnik rudnika u Omarskoj i Željezare Zenica, od Vlade Republike Srpske je 2011. godine zatražio da kupi državni kapital u RŽR “LJubija”, s obzirom na to da zaliha željezne rude u Omarskoj ima do 2023. godine, a eksploatacija ljubijskih rudnika nakon 1992. godine više nikada nije oživljena.

Vlada Republike Srpske početkom 2014. godine donijela je odluku o prodaji 64,9998 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “LJubija” metodom neposrednog odabira kupca, ali ta odluka još nije realizovana.

SRNA