Ostajući suzdržani tokom glasanja o protokolu o prekograničnom nadzoru između BiH i Crne Gore, u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavnici SDS-a omogućili su novi prenos nadležnosti sa entiteskog na nivo BiH.

Glasovi poslanika SNSD-a nisu bili dovoljni da se spriječi usvajanje protokola kojiim bi se Direkcija za koordinaciju policijskih tijela odredila nadležnom za nadzor nad granicom. Time je data saglasnost na ugovor koji je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potpisao u decembru prošle, a koji je 2013 godine, tadašnji ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić zbog prigovora MUP-a RS, skinuo s dnevnog reda.

“Prema spornom protokolu Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH biće nadležan organ u odnosima ugovornih strana Crne Gore i BiH. S obzirom da je Direkcija nadležna samo za policijska tijela u BiH, a ne i entiteska, toj agenciji data je neustavna nadležnost”, kaže član Komisije za odbranu i bezbjednost, Dušanka Majkić.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kaže da se time ne daje direktna nadležnost nad entiteskim policijama, ali se uzimaju njihove nadležnosti.

“Mi smo tražili da ugovorne strane u protokolu budu MUP RS i MUP FBiH. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ne može biti nadležna nad policijama entiteta i nema operativne nadležnosti, ali, u svakom slučaju, one se prenose”, kaže Lukač.

Republika Srpska predlagala je da se formira koordinacioni odbor na nivou BiH i da se pronađe rješenje, kaže Dušanka Majkić. Međutim ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je, kako kaže Majkićeva to ignorisao, a SDS glasanjem omogućio da prođe novi prenos nadležnosti.

Mladen Bosić je, kako navodi Majkićeva, na sjednici Doma naroda, zatražio da se pitanje skine s dnvnog reda, dok na sljedeću sjednicu nije došao te se nije znalo njegovo mišljenje sve do glasanja. A Članovi SDS-a svoje glasanje danas nisu htjeli da komentarišu.

Dušanka Majkić ističe da su svi poslanici iz Srpske od MUP-a dobili detaljno obrazloženje o mogućem prenosu nadležnosti i razlog zbog čega se protkol ne smije prihvatiti, tako da, kako kaže, neupućenost ne može biti opravdanje za davanje saglasnosti na takav sporazum.

RTRS