Političke stranke iz Republike Srpske u Parlamentu BiH blokiraće donošenje svih zakona koji su od interesa za Bošnjake ukoliko političke stranke iz Sarajeva ne prihvate prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi bilo spriječeno preglasavanje srpskih sudija u toj pravosudnoj instituciji!

Kako za naš list otkrivaju odlično obaviješteni izvori, ovakav odgovor srpskih stranaka na sve izvjesnije probijanje roka, koji je postavljen još krajem novembra prošle godine, a to je da do 17. aprila Parlament BiH mora donijeti zakon kojim bi strane sudije bile izbačene iz Ustavnog suda BiH, spremni su da prihvate i u SNSD-u, stranci koja se zalagala za mnogo radikalnije načine parlamentarne borbe.

– Odmah nakon što je Ustavni sud BiH 26. novembra prošle godine presudio da proslava 9. januara, kao Dana RS, nije u skladu s ustavom, Milorad Dodik i SNSD predlagali su da svi predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH napuste Sarajevo. S obzirom na to da takav radikalan odgovor na skandaloznu odluku Ustavnog suda BiH nisu podržali u Savezu za promjene, pronađeno je kompromisno rješenje da bude blokirano donošenje zakona koji su od interesa za bošnjačku stranu. To će trajati sve dok političke stranke iz Sarajeva ne prihvate srpski zahtjev da strane sudije budu izbačene iz Ustavnog suda BiH – tvrde naši izvori.

Potpredsjednik SDS-a i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Borislav Bojić, za Press kaže da predstavnici svih stranaka iz RS treba da se zajednički dogovore o načinu na koji će reagovati u slučaju da bošnjačke stranke nastave da odbijaju bilo kakvu mogućnost izmjene postojećeg zakona o Ustavnom sudu BiH.

– Kada postavljeni rok istekne, predstavnici iz RS to bi ponovo trebalo da stave na dnevni red i razmotre šta i kako dalje. Treba razgovarati i pronaći najbolje moguće rješenje. To svakako nisu neki raniji prijedlozi o bojkotu zajedničkih institucija BiH jer sam duboko uvjeren da bismo takvim potezom samo dodatno ugrozili poziciju RS – kaže Bojić.

Biće razgovora

On nije želio da komentariše naša saznanja da je načelni dogovor srpskih stranaka o tom pitanju već postignut te da će srpske stranke u Parlamentu BiH Bošnjacima odgovoriti recipročno na način da ne podrže njihove prijedloge određenih zakonskih rješenja.

– O svemu tome još će biti razgovora – poručuje Bojić.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac takođe najavljuje da će uskoro biti poznato na koji način će predstavnici RS u Sarajevu odgovoriti na bošnjačko ignorisanje srpskih zahtjeva.

– Rok ističe za deset dana i moraćemo da utvrdimo način kako ćemo se postaviti. Sigurno je da nećemo odustati od inicijative o donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH jer je naše opredjeljenje da strane sudije moraju da odu – rekao je Košarac.

Šepić: Pričajmo i o entitetskom glasanju

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Senad Šepić za federalne medije je izjavio da su u njegovoj stranci spremni da razgovaraju o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, ali pod uslovom da se u bh. parlamentu povede rasprava i o entitetskom glasanju.

– Nisam siguran da su najodgovorniji ljudi, koji vode političke procese u BiH, nešto posebno suštinski radili od perioda kada smo to prošli put imali na dnevnom redu. Nemam informaciju da su u tom smislu razgovarali i pokušavali da približe stavove – rekao je Šepić.

Press