U italijanskom gradu Lavisu sutra će biti otvorena izložba odabranih radova koji su dostavljeni na konkurse za izbor najboljeg murala u Prijedoru.
“Otvaranju izložbe prisustvovaće predstavnici Agencije lokalne demokratije /ALD/ iz Prijedora i Udruženja likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/, a ovakva izložba prvi put je organizovana prošle godine u Trentu”, rekao je Dragan Došen iz ALD.

ALD i ULUP pokrenuli su 2012. godine projekat “Prijedor-grad murala” u čast italijanske slikarke Paole de Manjinkor koja je 1998. godine sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara oslikala prvi mural u Prijedoru, na fasadi Elektrotehničke škole.

Grad Prijedor je posredstvom međunarodnih konkursa do prošle godine dobio tri murala, a ovih dana se očekuje objavljivanje konkursa za tekuću godinu.

“Određen je prostor za novi, četvrti mural u Prijedoru, a to je fasada zgrade preko puta bivše `Jugobanke`”, naveo je Došen.

Izložba prijedloga murala u Lavisu, gradu u blizini Trenta, biće otvorena do 24. aprila.

Trento i Prijedor su zbratimljeni gradovi čija saradnja datira iz 1996. godine, kada su prvi volonteri iz Italije stigli u grad na Sani.

SRNA