Goran Suvara uhapšen je danas u Novom Sadu, eksluzivno saznaje Press.

Suvara je uhapšen zahvaljujući zajedničkoj akciji MUP-a Srbije i Republike Srpske, po potjernici Okružnog suda Banjaluka, prema kojoj je pobjegao van zemlje prije izricanja presude.

Kako dalje saznajemo, u Novom Sadu su uhapšene još četiri osobe, ali se za sada ne zna da li su te osobe povezane sa Suvarom.

Okružni sud u Banjaluci, rješenjem od 8. maja 2014. godine odredio je pritvor Goranu Suvari, radi obezbjeđenja i prisustva optuženog na glavnom pretresu.

Suvari je određen pritvor zbog pet krivičnih djela, teški slučaj razbojničke krađe i razbojništva u skladu sa Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Odmah po prijemu, 8. maja 2014. godine, sudska policija postupila je prema naredbi, kojom je traženo lišenje slobode optuženog Gorana Suvare, međutim na navedenoj adresi Suvara nije pronađen, a policija nije imala saznanja gdje se imenovani nalazi kako bi bio sproveden u Kazneno-popravni zavod Banjaluka.

Zbog razbojništva i razbojničke krađe osuđeni su još Dragoljub Radošević na godinu i po, te Pero Petrović i Sekula Babić na po godinu dana zatvora. Optužnicom su obuhvaćeni još i Goranov brat Duško Suvara, Duško Krndija, Milenko Krndija i Radovan Tolimir, ali je postupak protiv njih razdvojen jer se nalaze u bekstvu, kao i Miodrag Kozomara i Ratko Simidžija, koji su u međuvremenu umrli pa je postupak obustavljen.

U optužnici se navodi da su Goran Suvara, Duško Krndija i Tolimir oteli 910 njemačkih maraka od porodice Omera Hadžića u selu Mladeškovci, od Esada Fišića 1.950 maraka, a od Safije Hadžić 500 maraka i 200 austrijiskih šilinga. Braća Suvara terete se i da su zajedno sa Draškom i Milenkom Krndijom, kao i pokojnim Kozomarom opljačkali porodicu Alema Kačara od koje su ukrali 170 maraka. Za razbojništvo nad porodicom Sulejmana Ćara oteto je 320 maraka, za šta su optuženi Duško Krndija, Goran Suvara i Dragoljub Radošević. Za razbojništvo u kući Halila Hamze optužene su Suvare, Pero Petrović i Sekula Babić, a oteteo je 1.800 maraka.

Okružni sud u Banjaluci raspisao je međunarodnu i centralnu potjernicu 14. maja 2015. godine.

Suvara je jednom prilikom izjavio da je on lice sa potjernice, a da je Republiku Srpsku napustio zbog navodnog montiranog procesa.

Podsjećamo, Goran Suvara je krajem prošle godine dospio u centar pažnje nakon što je rekao da mu je SDS platio 100.000 maraka za tajno snimanje kontroverznog biznismena Mile Radišića. Takođe je rekao da mu je SDS nudio milion maraka da ubijedi Radišića da iskompromituje predsjednika Republike Srpske, Milorada dodika.

Press