Taksisti iz Istočnog Sarajeva zbog prelaska međuentitetske granice plaćaju kazne.

Zbog primjene Zakona o taksi prevozu u Kantonu Sarajevo i kontramjera u Istočnom Sarajevu, taksisti iz dva grada pri prelasku entitetske linije moraju skidati oznake firme sa svojih automobila, čime postaju nelegalni prevoznici kojima prijete velike kazne. Ova besmislena situacija lomi se preko leđa putnika, posebno mnogobrojnih turista, koji ne shvataju da zakon zabranjuje nesmetan prevez iz jednog entiteta u drugi, bez presjedanja i u jednom taksi vozilu.

Sve je počelo prije tri godine kada su donijete odluke o zabrani iz federalog Sarajeva. Nakon godinu dana ista odluku je donio i grad Istočno Sarajevo, u praksi su stvoreni problemi i za jedne i druge taksiste. Svi rizikuju da ostanu bez mušterija a na snazi su i velike novčane kazne kao i zabrane.

Svaki prelazak granice za taksiste je avantura, jer su suočeni s rizikom da plate kazene od 500 do 3.000 maraka. Za privredne subjekte je ta kazna od 3.000 do 15 000 u Kantonu Sarajevo dok su te kazne u Istočnom Sarajevu do 500 za taksiste i do 2.000 za privredne subjekte. Taksisti traže od nadležnih da se što prije pronađe rješenje mada nisu optimisti kada je dogovor u pitanju.

Iz gradske uprave porčuju da bi se rješenje za ovaj problem uskoro moglo pronaći.

– Zadnji dogovori su ostali da će se kanton pobrinuti da se izvrše izmjene i dopune zakona a do tog perioda da se na kantonalno ministarstvo pošalje spisak legalnih taksista i mi smo to odradili da na neki način omogućimo rad legalnim taksistima, kaže Nebojša Džebo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove Grada Istočno Sarajevo

Dok se gradske vlasti konačno ne dogovore teksisti iz RS i Federacije su primorani i dalje da se snalaze i izbjegavaju rigorozne kasne.

RTRS