Ukoliko vlast RS ne provede Odluku Ustavnog suda BiH, kojom je 9. januar osporen kao Dan Republike Srpske, Tužilaštvo BiH preuzeće slučaj, zaprijetio je predsjednik Ustavnog Suda BiH Mirsad Ćeman.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da se od 1992.godine za nesprovedene odluke Ustavnog suda BiH, prijeti jedino Republici Srpskoj. Podsjeća da Srpska ima rok do 25. juna da odgovori na zahtjev Ustavnog suda, ali nema sumnje da neće odustati od toga da 9. januar i dalje slavi kao Dan Republike. Za ministra Petra Đokića sporan je autoritet Mirsada Ćemana. Podsjeća da je u Ustavni sud došao sa stranačke funkcije, iz SDA.

Polako ističe rok u kojem se od vlasti RS traži da uskladi Zakon o praznicima s Odlukom Ustavnog suda BiH, i da umjesto 9. januara pronađe drugi rođendan za Srpsku. U suprotnom – upozoravaju iz Ustavnog suda BiH, slučaj će preuzeti bh. tužilaštvo.

– Utvrditi da li je ili ne Odluka provedena, ako nije postupićemo i obavjestiti nadležni organ a to je Tužilaštvo BiH, ima li ili nema krivičnog djela na njima je da te stvari utvrđuju, kaže Misrad Ćeman predsjednik Ustavnog suda BiH

Predsjednik Narodne skupštine Srpske podsjeća da sporna Odluka Ustavnog suda BiH nije dostavljena na srpskom jeziku, ali da će uslijediti adekvatan odgovor na zahtjev da ukinemo 9. januar, Dan Republike.

– Kao što znate rođendani se ne mogu dogovoriti nego su rođendani kada se dese. Vrlo je teško naći neki datum koji bio zaddovoljio nečije ukuse, ističe Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Na Ćemanove prijetnje Tužilaštvom BiH, iz Srpske odgovaraju podsjećanjem da je aktuelni predsjednik US BiH svojevremeno bio viskopozicionirani kadar SDA.

– Ćeman je istaknuti kadar SDA. On je jedini kao direktni stranački funkcioner imenovan u Ustavni sud BiH koji nije neutralan i nepristrasan, kaže Petar Đokić, ministar industrije, rudarstva i energetike RS

– To ne bi bilo sporno da je dotični gospodin naveo i da nije zaboravio ili ne želi da se prisjeti koliko odluka Ustavnog suda koje FBiH nije implentirala , zašto njima nije priprjetio već samo RS, istakao je Radovan Višković, šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Za razliku od BiH, zemlje regiona nemaju problem s nesprovođenjem odluka ustavnih sudova ali ne znaju šta znači kada se ključne odluke donose preglasavanjem sudija iz reda jednog naroda i uz pomoć stranih sudija.

Na „neobičnost“ sastava Ustavnog suda BiH odavno su ukazali iz Srpske. Međutim, inicijative srpskih poslanika za donošenjem Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi konačno strane sudije bile zamijenjene domaćim i izmjenama Krivičnog zakona BiH kojim se brišu odredbe za sankcionisanje u slučaju neizvršavanja odluka US, nikada nisu dospjele na dnevni red Parlamentarne skupštine BiH.

RTRS