Plan pljačke novca na autoputu Banjaluka – Gradiška do detalja je osmišljen dvadesetak dana ranije u garaži jednog od optuženih članova zločinačkog udruženja Olega Bande u Banjaluci, gdje su podijeljeni zadaci svakom od učesnika jednog od najvećih oružanih razbojništava počinjenih u Srpskoj.

Navedeno je to u optužnici protiv četvorice članova zločinačke organizacije kojoj je na teret stavljena spektakularna pljačka počinjena 22. septembra prošle godine u kojoj je ukradeno oko 617.000 maraka. Osumnjičeni za pljačku pohapšeni su 13. i 14. januara ove godine kada su lisice na ruke stavljene petorici pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS i dvojici njihovih saradnika.

Specijalno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv specijalaca Vladana Malića (33) i Gorana Paraša (28) iz Banjaluke i Aleksandra Popovića (29) iz Kotora Varoša, te suvlasnika banjalučke auto-kuće “Kvatro” Olega Bande (32). Pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca, te radnik agencije “Sektor sekjuriti” Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša nisu obuhvaćeni optužnicom, jer su sa tužilaštvom zaključili sporazum o priznanju krivice i biće svjedoci saradnici. Optužnica je u posjedu “Glasa Srpske” i u nekoliko nastavaka objavićemo neobjelodanjene detalje pljačke.

Podjela zadataka

Istražioci su došli do najsitnijih detalja u vezi sa pripremanjem i izvršenjem pljačke i kasnijim skrivanjem i podjelom novca. U optužnici je navedeno da je Malić, koji je označen kao vođa zločinačke organizacije, u avgustu 2015. godine svoj plan iznio u kući u kojoj su živjeli Inđić i Paraš kazavši im da će napasti blindirano vozilo koje prevozi novac na autoputu Banjaluka – Gradiška i da će sa njima u akciju ići i Popović i Banda. U optužnici je navedeno da su neki od članova zločinačkog udruženja očekivali da će u pljački doći do milion ili dva miliona maraka.

Poslije razrade plana Malić je početkom septembra 2015. godine u garaži kuće u blizini konzulata Hrvatske okupio Popovića, Paraša, Inđića i Bandu i objelodanio im detaljan plan pljačke specijalizovanog vozila za prevoz novca agencije “Sektor sekjuriti” iz Banjaluke.

– Malić je prisutnima dao zadatke i odredio uloge svakog od njih. Rekao je da je potrebno nabaviti vozilo koje će biti korišćeno za pljačku i da svi treba da nabave po jednu dugu cijev – navedeno je u optužnici.

Promjena plana

Malićev prvobitni plan predviđao je da svojim automobilom blokiraju kolonu vozila sa novcem na izlazu sa autoputa kod Gradiške. Promjenu plana uslovilo je, međutim, pucanje gume na blindiranom vozilu “Sektor sekjuritija” u kojem je bio novac.

– Zbog toga su odmah napali to vozilo pucajući na njega iz automatskih pušaka. Ubrzo su savladali radnike “Sektor sekjuritija” i primorali ih da im otvore sefove sa novcem koji su spakovali u torbu – navedeno je u optužnici.

Pljačkaši su koristili “audi”, koji je nabavio Malić, a prije akcije je prevezen u Kozarsku Dubicu i sakriven u garaži kuće Janjuzovih roditelja. Veče uoči pljačke Malić, Paraš, Popović i Banda stigli su Popovićevim automobilom u Kozarsku Dubicu kod Janjuza gdje su i prespavali. Tu su obavljene i posljednje pripreme pred pljačku i odatle su ujutro krenuli ka autoputu Banjaluka – Gradiška.

– Banda, Paraš i Janjuz su na stakla “audija” stavili tamne folije. Banda i Paraš su u vozilo stavili automatske puške i odjeću za pljačku. Paraš je ukrao registarske tablice noć uoči pljačke i one su stavljene na “audi” – navedeno je u optužnici.

Oko četiri časa 22. septembra 2015. godine Malić, Paraš, Popović, Banda i Inđić “audijem” su se odvezli u mjesto Baraji kod Gradiške gdje su sačekali da im Kuzmić javi kada će naići kolona sa blindiranim vozilima. Kuzmić je Popoviću na osnovu ranijeg dogovora SMS porukom “Ljubavi, krenula sam” oko 12 časova javio da su blindirana vozila krenula iz Banjaluke. Odvezli su se na nadvožnjak na autoputu, a kad su primijetili kolonu vozila “Sektor sekjuritija”, uključili su se na autoput i pratili ih sve do momenta napada.

Kupovina “audija” za pljačku

Vladan Malić je “audi A6”, koji je korišćen u pljački, kupio putem oglasa na internetu. Automobil je kupljen 18. septembra 2015. godine i plaćen 2.400 KM.

Glas Srpske