Skoro 3.000 KM za “nezaposlenog” bivšeg ministra Slavka Matanovića

Uprkos tome što je vlasnik firme “My Software” d.o.o. u Brčkom bivši ministar saobraćaja i komunikacija BiH Slavko Matanović (DF) mjesečno iz budžeta prima i 2.847,94 KM po osnovu “bijelog hljeba”.

Protiv Matanovića je podnesena i krivična prijava zbog činjenja više krivičnih djela koju je, kako navodi delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić, potvrdila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Iz Savjeta ministara BiH ranije je potvrđeno kako je smijenjenom ministru saobraća i komunikacija BiH iz reda Demokratske fronte odobrena isplata nezarađenih plata u trajanju od 12 mjeseci. Tako dok blizu 700 hiljada bh. građana živi na rubu siromaštva Matanović iz budžeta prima i 2.847,94 KM zbog toga što je nezaposlen uprkos tome što je vlasnik firme “My Software” d.o.o. u Brčkom.

Informaciju o tome da je firma “My Software” u vlasništvu Matanovića potvrđeno je u Poreznoj upravi Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Centar za istraživačko novinarstvo danas je objavio podatke o nekretninama, vozilima i firmama te o vrsti i izvoru prihoda koje svi kandidati za ministre i zamjenike u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine (BiH) moraju proslijediti Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) na provjeru. Matanović je i prije imenovanja SIPA-i dostavio formular u kojem stoji da je vlasnik firme “My Software”, a prije imenovanja prijavio je mjesečnu platu od 500 KM.

S obzirom na navode u imovinskom kartonu još uvijek ostaje upitno da li je Matanović bio u sukobu interesa s obzirom na to da još uvijek nije poznato da li je obavljao funkciju direktora firme u trenutku dok je bio ministar.

Jedno drugo isključuje: Zaposlenje ili “bijeli hljeb”

Predsjedavajući Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić kazao je u razgovoru za Klix.ba da je u ovom slučaju riječi o specifičnoj situaciji.

“Ovo je složena stvar i nije precizirana u Zakonu o sukobu interesa na osnovu kojeg Komisija radi. Iz tog razloga ne mogu reći da je Komisija nadležana za taj dio sukoba interesa”, rekao je Emrić.

On je dodao da je ranije privilegija produženog radnog odnosa bila u slučaju kada imenovani zvaničnik nema zaposlenje nakon što mu istekne mandat ili bude razriješen dužnosti na drugi način.

“Ako je on zaposlen, on ne može imati pravo na tu privilegiju. Dakle ili zaposlenje ili ‘bijeli hljeb’ jer u ovom slučaju jedno drugo isključuje. Oboje ne može. Biti direktor ili vlasnik znači da je on u radnom odnosu u toj firmi. Tako da on ne bi trebao imati pravo da koristi ‘bijeli hljeb'”, kazao je Emrić.

Emrić je rekao da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa postupa na osnovu prijave kod koje mora biti poznat podnosioc.

“Ako zahtjev stigne na adresu Komisije mi ćemo u skladu sa svojim nadležnostima isti zahtjev razmatrati”, zaključio je Emrić.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mario Karamatić prije par mjeseci najavio je podnošenje krivične prijave protiv Matanovića, zbog zloupotrebe položaja i nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava.

On je ocijenio da je Matanovićeva odluka da uzme “bijeli hljeb” uprkos tome što u vlasništvu ima firma, u krajnju ruku nemoralna.

Matanović prijavljen zbog udruženja radi činjenja krivičnih djela sa još tri osobe

Karamatić ipak ističe kako se prijava Hrvatske seljačke stranke BiH (HSS) protiv Matanovića ne odnosi na uzimanje “bijelog hljeba”.

“Prijava se odnosi na teške malverzacije, zloupotrebe ovlaštenja i položaja i udruženja radi počinjenja krivičnih dijela sa još tri osobe i to sve dok je bio ministar saobraćaja i komunikacija”, kazao je Karamatić.

Detalje vezane za potencijalne kriminalne aktivnosti bivšeg ministra nije želio komentarisati ističući kako želi vidjeti reakciju Tužilaštva BiH.

“SIPA je potvrdila navode iz krivične prijave i prijava je dostavljena Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Ne bih zato iznosio detalje kako ne bi došlo do ometanja istrage”, rekao je Karamatić.

On je istakao kako je uvjeren da će optužnica biti podignuta i da će Matanović biti osuđen. Na pitanje da li se prijava odnosi i na nelegalno zapošljavanje u državnoj službi, Karamatić je odgovorio potvrdno.

“Odnosi se i na zapošljavanje u državnim institucijama bez adekvatne školske sperme, protivno zakonima”, zaključio je Karamatić.

NN