Lideri vladajuće koalicije u Republici Srpskoj izgladili su međusobne nesuglasice, koje su prije samo nekoliko dana prijetile da potpuno uruše međustranačke odnose u blok koji čini SNSD, DNS i SP, a juče su poručili da će imati zajedničke kandidate za gradonačelnike i načelnike opština, dok će odborničke liste biti posebne.

Predsjednik SP-a, Petar Đokić, juče je izjavio da je koalicija stabilna i da će tako biti i u narednom periodu, te pohvalio sastanak koji su prekjuče održali lider SNSD-a Milorad Dodik i DNS-a Marko Pavić.

–  Dobro je što su razgovarali o važnim pitanjima. To je normalna komunikacija jer krajnje odgovorno i ozbiljno shvatamo svoju ulogu – rekao je Đokić.

Bitna pitanja

Prema njegovim riječima, važno je da koalicioni partneri razgovaraju o svim bitnim pitanjima, pa i o onima o kojima nemaju isto mišljenje.

– Svaka partija u koaliciji ima svoj stav. Niko drugome ne može nametnuti svoje stavove. Važno je što smo uvijek imali sposobnost da usaglasimo svako pitanje – dodao je Đokić.

On je najavio da će koalicioni partneri razgovarati naredne sedmice o usaglašavanju zajedničkog djelovanja na oktobarskim lokalnim izborima.

– Kandidati za načelnike opština biće zajednički, a odborničke liste posebne – kazao je Đokić.

Da su otklonjeni svi problemi koji su prijetili da naruše stabilnost ove koalicije, potvrdio je i Dodik preksinoć nakon sastanka sa Pavićem u Laktašima. Kao što je poznato, Pavić je prije nekoliko dana izjavio da je DNS “izrazito nezadovoljan” odnosima među koalicionim partnerima, jer nije ispunjen dogovor da do 31. marta svaka stranka dostavi spisak lokalnih zajednica za koje misli da može kandidovati svog člana na predstojećim lokalnim izborima, ali i zbog poskupljenja struje, te stanja u bankarskom i finansijskom sektoru. Dodik je neposredno nakon toga poručio da takav stav “nije korektan”, ali je, nakon razgovora sa Pavićem u četvrtak, objasnio da DNS ima pravo na drugačije viđenje određenih stvari, te da to ne može poremetiti vlast u Srpskoj.

Privrženost i podrška

– DNS ima određena viđenja nekih pitanja, baš kao što ih ima i SNSD, ali smo konstatovali da ti problemi nisu suštinski važni da bi doveli do poremećaja vlasti u RS – kazao je Dodik.

On je potvrdio da je riješen problem u vezi sa zajedničkim kandidatima o kojima je DNS imao primjedbe i zaključio da koaliciji treba veći stepen koordinacije i malo više komunikacije, da ne bi došlo do različitog tumačenja istih događaja. Naglasio je i da je DNS manja organizacija, koja je mogla lakše da završi pitanje organizacije svojih kandidata za lokalne izbore, dok će SNSD u narednih sedam dana završiti taj posao.

– U narednih deset dana ponovo ćemo se sastati da zvanično postignemo saglasnost o raspodjeli određenih pozicija u vezi sa kandidatima u opštinama – istakao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, važna je činjenica da koalicioni partneri ostaju zajedno u pogledu kandidata, a potvrđeno je jasno opredjeljenje da sve tri partije zajednički djeluju.

– I Pavić i Đokić su potvrdili privrženost i podršku – zaključio je Dodik.

Neistomišljenici

U DNS-u su objasnili da članice koalicije mogu imati različita mišljenja, te da ne moraju biti istomišljenici i slagati se u svemu. Lider DNS-a je uoči sastanka s Dodikom ocijenio da ne vidi ništa sporno u tome da svako iznese svoje mišljenje.

– Mnogo puta sam govorio da mi nismo istomišljenici, već vrlo korektni koalicioni partneri. Mi u DNS-u izvršavamo sve što se dogovorimo. A da li se moramo slagati u svemu, mislim da ne moramo – naveo je Pavić.

Press