Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Srebrenica mora da bude mjesto istine, a ne okršaja, zbog čega je važno da na predstojećim lokalnim izborima srpske stranke imaju zajedničkog kandidata za načelnika ove opštine.

Dodik je napomenuo da su lokalne strukture u Srebrenici, predvođene sadašnjim i bivšim načelnicima Bošnjacima, bile usmjerene ka jačanju stereiotipa o Srebrenici i prikazivanju lažnih podataka o broju stradalih.

– Mislim da svi, bez obzira da li su vlast ili opozicija na bilo kojem nivou, treba da se okupe i daju zajedničkog kandidata na lokalnim izborima – izjavio je Dodik novinarima u Beogradu, podsjetivši da Bošnjaci već imaju jedinstvenog kandidata.

Ocijenio je da je Srebrenica nesumnjivo mjesto zločina, ali i manipulacije koja je podrazumijevala satanizaciju, prije svega Srba.

– Naravno da ne želim nijednom riječju da opravdam bilo kakav zločin nad bilo kim, ali je nemoguće da se na lažnim i falsifikovanim podacima satanizuju Srbi, namještajući im genocid i tako stravične stvari koje su teške. Ovdje je problem u laži – naglasio je Dodik.

On je istakao da ima mnogo Bošnjaka iz Srebrenice koji su živi i nalaze se širom Evrope, a njihova imena su upisana na spomen-ploče u Srebrenici, na kojima je i mnogo ljudi koji nemaju veze sa Srebrenicom i tom 1995. godinom.

– Naravno, treba da žalimo za svakom žrtvom, ali kako je moguće da niko drugi, osim Srba, ne primijeti 3.500 srpskih žrtava. Srbi i danas pate zbog stradanja njihovih najmilijih – naveo je Dodik.

Ocjenjujući da Srebrenica treba da se vrati normalanom životu, Dodik je podsjetio da u Srebrenici danas uglavnom žive Srbi koji čine većinsko glasačko tijelo, ali do sada je manipulacijama bilo omogućeno da Bošnjak bude načelnik.

– Ranije je to bilo određeno čak i zakonom. Sada kada je izašla ta vrsta zabrane, pokušava se raznim spekulacijama – rekao je Dodik.

SRNA