Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da bi zločine nad Srbima u vrijeme Nezavisne državne Hrvatske trebalo proglasiti za genocid.

“Važno je da nađemo snage i da zahtjevamo da se zločini nad Srbima u vremenu NDH proglase za genocid”, rekao je novinarima u Jugoslovenskoj kinoteci Dodik povodom sjećanja na žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH koja je stvorena 10. aprila 1941. godine.

On je naveo i da se to što se dogodilo Srbima za vrijeme NDH ne može porediti sa velikim zločinima u Srebrenici koje neki pokušavaju da proglase genocidom.

Prema njegovim riječima, RS i Srbija su osudile sve koji su odgovorni za taj veliki zločin nad Bošnjacima u Srebrenici.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da ni Srbija ni Republika Srpska nemaju adekvatan odnos prema stradanju srpskog naroda na teritoriji bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

U Jugoslovenskoj kinoteci održava se centralna ceremonija obeležavanja i sećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH koja je stvorena 10. aprila 1941. godine.

Na obilježavanju početka Drugog svjetskog rata u Jugoslovenskoj kinoteci, Dodik je rekao da je na današnji dan prije 75 godina osnovana Nezavisna država Hrvatska, što je označilo početak velikog stradanja Srba i umalo izazvalo i njihovo biološko nestajanje.

“Krajnje je vrijeme da Srbija i Republika Srpska snime jedno epohalno filmsko ostvarenje o logoru u Jasenovcu kako bi se to približilo mladoj populaciji na način na koji oni to razumijju”, rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je srpski narod bio opijen iluzijom jugoslovenstva i da se, za razliku od drugih naroda koji su težili nacionalnim državama, on jedini borio za zajedničku državu.

“Umjesto da se borimo za srpsku mi smo se borili za jugoslovensku državu. Ali i tako smo pokazali da smo spremni da se borimo protiv fašizma. Jer svuda tamo gdje je počeo ustanak 1941. godine, sve su to bila srpska područja i Srbi su nosili antifašističku borbu”, rekao je Dodik.

On je rekao da je jugoslovenska ideja “bila lepo upakovana”, ali da Srbima nije donela ništa dobro.

“Danas u Bosni i Hercegovini imamo zemlju koja ne funkcioniše, a koju su svi zvali Jugoslavija u malom. Kada su satrli veliku Jugoslaviju, nama govore da moramo da živimo u maloj… Zato danas priča o odbrani Republike Srpske nije priča o ekonomiji nego priča o slobodi”, rekao je Dodik.

Vučić: NDH najveća grobnica Srba

Priije tačno 75 godina stvorena je monstrum država, koja je prevazišla sve nacističke snove o istrebljenju drugih rasa – rođena je NDH, rekao je  premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao, obraćajući se prisutnima, da je NDH najveća grobnica Srba, piše RTS.

“Nezavisna Država Hrvatska, formirana 10. aprila 1941. godine je najveća grobnica Srba i masovna grobnica za Jevreje i Rome”, rekao je Vučić.

“Srbi nisu ljudi, oni su Srbi, oni su gori od svega – to je bila jedina i ostala jedina nacistička ideologija NDH”, rekao je premijer Srbije.

Podsjetio je da je NDH osnivala i logore za djecu.

“Osnivali su logore za djecu. To je mesto u kojem se i danas čuje tišina, tišina glasnija od svake buke”, rekao je premijer.

Kada je 10. aprila proglašena NDH tamo je živjelo više od milion Srba, a danas je taj broj, podsjeća Vučić, za 80 odsto manji. To je desetkovanje čitavog naroda za samo 75 godina, poručio je premijer.

Vučić je istakao da je neophodno govoriti o politici NDH, koja je bila istrebljenje čitavog jednog naroda.

To moramo da sačuvamo od zaborava i ne smijemo da pristanemo na bilo kakvu reviziju i da se igramo brojkama, rekao je Vučić.

“Prema svjedočenjima onih koji su ih istrebljivali, za četiri godine ubijeno je 500.000 Srba, drugi izvori tvrde da je konačan broj 700.000. I dalje ostaje pitanje da li je to ili nije istrebljenje, ima li griže savjesti ili nema”, rekao je Vučić.

Podsjetivši na 60 dece kojima su odsječene glave, premijer je istakao da je Jasenovac proizvodio smrt pune četiri godine i da neko treba da kaže da li je to dovoljno za grižu savjesti.

“To nije bio zločin ili djelo nekog pomahnitalog ludaka, to je bila jasna politika države koja je ozakonila zločin…”, kaže Vučić ističući da su o toj politici ponovo najbolje svjedočili njeni predstavnici, često bolje nego njene žrtve.

“Tamaniti sve do kolijevke bila je politika jedne nakaradne države”, naglasio je premijer Srbije.

Agencije