Ne postoji “slučaj Dodik” u Tužilaštvu BiH, rekao je glavni tužilac Goran Salihović. On je naveo da su do sada tri ili četiri predmeta protiv Dodika zatvorena, jer nije bilo osnova za pokretanje istrage.

Salihović je, gostujući u emisiji Telering na OBN-u, priznao da je dio tih prijava stigao i anonimno, ali tvrdi da nema političkih pritisaka na njih i da oni provjeravaju sve u skladu sa zakonom.

“Istražujemo navode protiv svih za koje dobijemo neku informaciju, pa tako i Milorada Dodika”, navodi Salihović, ali ne postoji predmet protiv Dodika. Dodaje da je bilo i anonimnih prijava koje su oni bili dužni da provjere.

– Mi provjeramo sve. Bilo je nešto protiv Milorada Dodika, kao na primjer onaj kilogram zlata, bio je i drugih predmeta, ali većina tih predmeta je zatvorena – kaže glavni tužilac.

Salihović se osvrnuo i na izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH koji ima običaj da u javnosti govori da će on nekog da uhapsi. Naglasio je da posao ministra bezbjednosti Dragana Mektića nije da hapsi.

– Mi poštujemo zakon i na osnovu zakona provodimo sve aktivnosti. Naravno, da ministar ne može da hapsi, niti je to njegov posao. On je političar i može da kaže bilo šta – istakao je Salihović.

Govoreći o istrazi u vezi sa popisom stanovništva u BiH, Salihović je rekao da je djelovao preventivno u utvrđivanju da li ima elemenata krivičnog djela, jer bi bila ogromna šteta za BiH da se ne dobiju rezultati. Dodao je da će sigurno procesuirati onoga ko krije rezultate i ko je prouzrokovao štetu od 52 miliona KM, koliko je koštalo sprovođenje popisa stanovništva u BiH.

RTRS