Žene koje su svesne svojih kvaliteta, koje znaju da budu srećne i ispunjene i kada su bez emocionalnog partnera, fatalnije su od drugih, pokazuju istraživanja. Najprivlačniji je muškarac koji ima vere u sebe, to je afrodizijak bez konkurencije i ta vrsta moći delotvornija je i od materijalne.

Kada se spomene izraz “fatalna žena” prvo što nam padne na pamet je zanosna lepotica, tajanstvena, privlačna, neodoljiva, ona koja ostavlja bez daha … Ipak, sam pojam prvenstveno je označavao prelepu, ali opasnu ženu, koja je muškarca potpuno opčinjavala svojim čarima, ali ga je na kraju odbacivala, često i ubijala. Izraz potiče iz francuskog jezika “femme fatale” i u doslovnom prevodu označava sudbinsku, ali smrtonosnu ženu. Sam izraz popularizovan je u filmovima 20. veka, a kako je zapisao jedan francuski filmski kritičar “Fatalna žena je kamenog srca ispod seksi kombinezona od crne svile. Ona jednostavno uništava muškarce “.

I to je prava suština pojma fatalna žena. Ona svoje čari naglašava telom, a harizmom prikriva svoj pravi karakter. Potpuno izludi muškarca, uzme od njega ono što želi, i na kraju ga odbacuje kao nepotrebnu stvar. Muškarac je toliko opsednut njenom lepotom i čarima, da bi za nju učinio apsolutno sve.

Ipak, u svakodnevnom životu “fatalna žena” ne uzima život, ali ga često potpuno određuje i ostavlja neizbrisiv trag.

Ali, bez obzira na definicije, postoji li jedinstven odgovor koje su to žene fatalne? Šta ih čini toliko neodoljivim? Da li je to lepo telo, lice, harizma, način na koji postupaju sa muškarcima …? Da li se pojam “fatalne žene” menja s planetarnim trendom “savršene žene”? Ili tu fatalnost one jednostavne nose u sebi, bez obzira na prihvaćene predstave o lepoti?

Psiholozi tvrde da su “fatalne žene” u stvari one koje “zrače”, imaju dozu tajanstvenosti u sebi, urođeni seksipil, pa muškarcu koji ih posmatra deluju nedokučivo, misteriozno, tajanstveno. Nije, dakle, stvar ni u seksi telu, izazovnoj haljini, crvenom ružu ili parfemu koji stavlja. Tajna je u izrazu lica, gestovima, ponašanju, govoru i držanju tela. Žena izgleda fatalno kada je neosvojiva, neukrotiva …Ona ostavlja muškarca potpuno zbunjenog, ne može shvatiti što je to na njoj što ga toliko privlači, tvrde stručnjaci.

Prof. dr Toševski kaže da “fatalnost” odražava stanje retke sposobnosti da se emocionalna memorija drži mirnijom nego kod “nefatalnih” ljudi. On tvrdi da žena nikada nije fatalna dok je sama, već samo kada je okružena muškarcima. Taj atribut daje retka aktivacija emocionalnih zapisa, što se događa samo kada se ženi na licu ocrtavaju neodređene, često nesvesne memorije, koje nisu u vezi s muškarcem s kojim ona razgovara. Njene misli u tom času nikome nisu upućene, nema fiksiranu emocionalnu nameru. Zbog toga muškarac ne može dokučiti što ona misli i želi. To je, po rečima ovog stručnjaka, “tajna fatalnosti”.

Takođe, psiholozi tvrde da je pored toga što žena deluje mnogo fatalnije kada se stiče dojam da nikome ne pripada, najprivlačnija kada je u društvu muškarca koji je pogrešno uveren da je ona njegova.

Ono što krasi “fatalnu ženu” jeste nenamešten, iskren osmeh, koji potiče od njenog zadovoljstva samom sobom. Žene koje su svesne svojih kvaliteta, koje znaju biti srećne i ispunjene i kada su bez emocionalnog partnera, fatalnije su od drugih, pokazuju istraživanja.

Fatalne su i one žene koje mogu “čitati” muške osobe, odnosno one koje znaju što je muškarcu na pameti, a inače su bolje u tumačenju neverbalnih znakova i govora tela.

One koje kod muškaraca znaju stvoriti iluziju da su fatalne, njih će oni tako i doživljavati.

Ne moraju imati ni savršeno telo, ni prelepu kosu, ni nežnu kožu. Neke su jednostavno jako upečatljive, sposobnošću manipulacije i snagom svog karaktera svakog muškarca uveriće da su fatalne. Ona koja zna za muškarca ostati enigma i tajna, ostaviće najdublji trag.

Neki teoretičari tvrde da je fatalnost urođena, odnosno da se žene rađaju predodređene da budu neodoljive. Postoje prelepe žene koje su muškarcima kratko zanimljive, ali i one manje atraktivnog izgleda koje su toliko upečatljive da muškarci potpuno “izgube glavu” za njima. Fatalnost je i energija kojom žena zrači, a zračiće dobro samo ako je zadovoljna sobom.

Zanimljivo je da muškarci kao “fatalnu ženu” uvek navode neostvarenu ili neprežaljenu ljubav, vrlo retko svoje stalne partnerke. Psiholozi tvrde da nas ono što nismo proživeli, ono o čemu samo maštamo najviše kopka i intrigira, zbog čega takve ljubavi doživljavamo kao najfatalnije.

24sata