Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić danas je prijetio glavnom i odgovornom uredniku Novinske agencije Republike Srpske “SRNA” Milici Džepini zbog toga što je Srna objavila informaciju da je Mektić diplomirao 19. decembra 1979. godine na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao zvanje upravni pravnik, a ne na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista.

Nakon što je Srna objavila tu vijest, naslovljenu “ZAGREBAČKI PRAVNI FAKULTET: ZVANjE DIPLOMIRANI KRIMINALISTA MEKTIĆ NIЈE STEKAO NA NAŠEM FAKULTETU”, odmah je upućen i dopis u Ministarstvo bezbjednosti BiH u kojem se traži komentar ministra Mektića.

Nedugo nakon što je vijest objavljena, Mektić je pozvao Džepinu, tvrdeći da je “Srna izmislila vijest”, da će on pokazati svima diplomu i da će je poslati svim medijima.

Džepina naglašava da je Mektić u telefonskom razgovoru sa njom, između ostalog, više puta ponovio: “Kada mi dođemo, vas neće biti”, iznijevši niz uvreda na njen račun.

Na traženje Džepine da Mektić da izjavu Srni, on je pitao da li će biti objavljeno izvinjenje. Nije prihvatio objašnjenje da Srna može da objavi njegov stav, ali ne i izvinjenje, jer je objavila podatke koje joj je dostavio Pravni fakultet iz Zagreba.

Mektića je zanimalo da li je Pravni fakultet odgovorio u pisanoj formi ili usmeno. Kada mu je odgovoreno da je riječ o pisanom odgovoru u kojem se navodi da “Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne izvodi niti je izvodio studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalist”, Mektić je počeo sa uvredama, ali i prijenjama, nakon čega je prekinuo razgovor.

“Nedugo zatim, iz Ministarstva bezbjednosti je stiglo reagovanje na objavljenu informaciju, koje je naša agencija u cijelosti prenijela”, kaže Džepina.

Ona ističe da je to urađeno iako je u reagovanju iz Ministarstva bezbjednosti neprecizno navedeno da Srna tvrdi da “ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nije stekao zvanje diplomiranog kriminaliste”.

“Agencija nije objavila da gospodin Mektić nije stekao zvanje diplomiranog kriminaliste, nego da to zvanje nije stekao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista, kako to piše u njegovoj biografiji na sajtu Savjeta ministara BiH”, napominje Džepina.

Ona je dodala da se u kopiji Mektićeve diplome koju je medijima dostavilo Ministarstvo bezbjednosti BiH navodi da je Dragan Mektić završio “20. studenog 1989. godine Studij za unutrašnje poslove u trajanju od četiri semestra koji zajednički organiziraju i izvode Pravni fakultet u Zagrebu i Viša škola za unutrašnje poslove u Zagrebu”.

“Takođe, tamo ne piše da bilo šta utvrđuje Pravni fakultet nego piše: ‘Viša škola za unutrašnje poslove u Zagrebu utvrđuje da je Dragan Mektić položio sve pripisane ispite i izvršio sve druge obaveze iz programa Studija za unutrašnje poslove i stekao stručnu spremu sedmog stupnja i stručni naziv diplomirani kriminalist”, napominje Džepina.

Ona ističe da je to u potpunosti saglasno sa informacijom Srne da Mektić nije diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, čiji je Sekretarijat u pisanom odgovoru agenciji naveo: “Dragan Mektić, rođen 24. prosinca 1956, diplomirao je 19. prosinca 1979. na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao naziv upravni pravnik. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne izvodi niti je izvodio studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalist”.

Džepina ističe da Mektiću očigledno nisu bile dovoljne uvrede koje je iznio na njen i na račun agencije, te joj je na mobilni telefon u 15.29 časova poslao SMS, što je ocijenila kao dodatni pritisak.

Mektić: Završio sam Pravni fakultet u Zagrebu

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, izjavio je da je redovno završio zagrebačku Višu upravnu školu, i poslije se doškolavao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te završio studij za unutrašnje poslove.

“Imam u dosijeu diplomu. Dakle, imam višu upravnu školu, Višu školu za unutrašnje poslove i završio sam potom Pravni fakultet, studij za unutrašnje poslove u Zagrebu. Sve sam to završio”, rekao je Mektić za “Nezavisne”.

On tvrdi da nije istinita ranija vijest koju je objavila agencija Srna, a u kojoj stoji da on nije diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Srna je, naime, objavila da je Mektić diplomirao 19. decembra 1979. godine “na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao zvanje upravni pravnik, a ne na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista, kako je navedeno u njegovoj biografiji na sajtu Savjeta ministara BiH”.

“Dragan Mektić, rođen 24. decembra 1956, diplomirao je 19. decembra 1979. na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao naziv upravni pravnik. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne izvodi niti je izvodio studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalist”, rečeno je Srni u Sekretarijatu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na zvaničnom sajtu Savjeta ministara BiH objavljena je Mektićeva autorizovana biografija u kojoj se navodi da je on stekao obrazovanje na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista, te Višoj upravnoj školi u Zagrebu i Srednjoj mašinskoj školi u Banjaluci. RTRS, Srna