Novinska agencija Republike Srpske “SRNA” danas je objavila zlonamjernu, neistinitu i tendencioznu vijest, a koju su prenijeli i pojedini drugi elektronski mediji u Srpskoj i BiH, u kojoj se tvrdi da ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nije stekao zvanje diplomiranog kriminaliste, kako je to navedeno u zvaničnoj biografiji na veb stranici Ministarstva bezbjednosti BiH, saopšteno je iz ovog ministarstva.
Ministarstvo je s ciljem “istinitog informisanja javnosti i spriječavanja širenja dezinformacija”, dostavilo kopiju diplome izdate 1989. godine koja “potvrđuje da je Dragan Mektić stekao zvanje diplomiranog kriminaliste na studiju koji su zajednički organizovali i proveli Pravni fakultet u Zagrebu i Viša škola za unutrašnje poslove u Zagrebu”.

“Ovaj dokument, osim što demantuje pisanje agencije ‘SRNA’, razotkriva prizemne pokušaje da se širenjem neistina i dezinformacija, diskredituju oni koji ukazuju i bore se protiv kriminala i korupcije u Republici Srpskoj i BiH. Višemjesečna medijska hajka nije nas zaustavila niti će zaustaviti u našoj odlučnoj namjeri da se suprotstavimo kriminalu i korupciji, koji su zemlju doveli na rub siromaštva i mladima uništili perspektivu za ostanak”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Agencija “SRNA”, pozivajući se na Sekretarijat Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, danas je objavila informaciju da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić diplomirao 19. decembra 1979. godine na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao zvanje upravni pravnik, a ne na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista, kako je navedeno u njegovoj biografiji na sajtu Savjeta ministara BiH.

“Dragan Mektić, rođen 24. decembra 1956, diplomirao je 19. decembra 1979. na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao naziv upravni pravnik. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne izvodi niti je izvodio studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalist”, rečeno je Srni u Sekretarijatu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na zvaničnom sajtu Savjeta ministara BiH objavljena je Mektićeva autorizovana biografija u kojoj se navodi da je on stekao obrazovanje na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista, te Višoj upravnoj školi u Zagrebu i Srednjoj mašinskoj školi u Banjaluci.

SRNA