U organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, u prijedorskoj Elektrotehničkoj školi održana je promocija ovogodišnjeg takmičenja za “Najbolju tehnološku inovaciju”.

Ovo je deseto jubilarno takmičenje, a Elektrotehnička škola i Udruženje inovatora iz Prijedora imaju bogato iskustvo, kada su takmičenja tehnoloških inovacija u pitanju.

Anastasija Daljević na takmičenju inovacija, prethodne godine, sa svojim timom osvojila je srebrnu plaketu za inovaciju Elektromehanička brava. Ovo takmičenje za mlade inovatore je, kažu, “ispit inovatorske zrelosti”.

Za ovogodišnje takmičenje, ističu u prijedorskom Udruženju inovatora, mnogo je ideja, ali i radova.

– Imamo fine radove, kvalitetne radove koji će u isto vrijeme poslužiti za prezentacije našeg Udruženja, odnosno škola na Inostu mladih Zagreb i Tesla fest Novi Sad – kaže Slavko Elijaš, predsjednik Udruženja.

Brojne uspješne kompanije nastale su kao rezultat ovog takmičenja, tako da je cilj i ove godine promovisanje inovacija, otvaranje novih kompanija, a samim tim i zapošljavanje.

– Nagradni fond iznosi 35.000 maraka, namijenjen je timovima koji se nađu u finalu, za šest prvoplasiranih timova. Ali ove godine planirali smo specijalne nagrade za najbolji srednjoškolski tim i za najbolji studentski tim – kaže Biljana Vojvodić, pomoćnik ministra za tehnologiju .

Oni koji imaju ideju ili je već sprovode u djelo, imaju mogućnost da se za takmičenje “Najbolja tehnoliška inovacija”, prijave do četvrtog maja.

RTRS