Izložb poznatog multimedijalnog umetnika biće održane u Prijedoru

Pripremam dve izložbe sa radovima iz različitog perioda: jedna će biti predstavljena u Muzeju Kozare u Prijedoru 12. aprila i trajaće do 9. maja, na kojoj ću pored crteža u tehnici grafita i akrilika imati i studije modela makete za skulpture. Poseban deo postavke predstavljaće projekat „Pojate“, nastao u saradnji sa arhitektom Sinišom Cvijićem. Druga izložba će od 4. maja do 4. juna u Galeriji „Anurs“ u Banja Luci biti retrospektiva grafike u tehnici mecotinte, na kojoj sam radio od 1962. godine do današnjih dana. Biće tom prilikom predstavljen izbor od 37 grafika sa dodatnim eksponatima kao što su bakarne mecotint ploče, alatke i jedna sveska za studio i skice sa crtežima iz 1973/74. godine, najavljuje za „Politiku” Radovan Kragulj, u svetu poznati multimedijalni umetnik koji živi u Parizu, ali uvek rado posećuje Beograd i okolinu Prijedora odakle potiče. U početku se bavio grafikom, a danas instalacijom, objektima, ambijentalnom umetnošću. Kragulj je prvi put u životu, nakon završene Likovne akademije u Beogradu, otputovao u London 1962. na usavršavanje, tu je potom održao i prvu samostalnu izložbu i nastavio da živi deceniju i po. Sedamdesetih se preselio u Pariz. Izlaže širom sveta, a njegova dela su deo zbirki poznatih muzeja.
U katalogu postavke koju ćemo videti u Prijedoru, Majkl Nikson, nekadašnji komesar za Vels na Bijenalu u Veneciji (2001–2008), navodi:

– Ova izložba proslavlja rad Radovana Kragulja u Prijedoru blizu mesta gde je rođen i odrastao. Prvi put sam video njegov rad kada je živeo u ruralnom Velsu. Upravo u tom periodu od 1970-ih Kragulj počinje da se koncentriše na kulturološki odnos između životinja i ljudi. Tada je razmišljao o svom odrastanju na seoskom imanju tokom 30-ih godina prošlog veka i upoređivao ga sa životom i načinom rada na seoskim imanjima Velsa sedamdesetih. Pre nego što su drugi umetnici uopšte ispitivali ove teme, Kragulj je stvorio niz radova kao što su „Farm Outbuilding” 1976, „Food Depot – Haystacks and Cow” 1977. U crtežima i skulpturi Radovan je usavršio ove ideje, te istražio nove medije kao što su instalacija i film. Nacionalni Muzej Velsa je nedavno kupio jedan od njegovih najuticajnijih radova – instalaciju „ Reflection “, 1995.

Projekat „Pojata ”
​Krajem leta za vreme žetve žita i drugih poljoprivrednih proizvoda, pojata je služila kao depo kukuruza. Zbog toga su je mnogi zvali i „kuruzana”. Projekat ima u ovo doba društvenog razvoja specifično mesto: ekološki, sociološki i kulturni značaj. Objekat se sastoji iz dva prostora. Jedan deo je namenjen restoranu tradicionalne hrane i kuhinje sa područja i regiona Potkozarja. Drugi deo čini stan – atelje za goste umetnike iz različitih evropskih zemalja. Do ateljea bi se nalazili galerija sa izložbenim prostorom kao i prostor za sastanke i konferencije. Objekat bi bio sagrađen na privatnom zemljištu Nebojše Kragulja i familije iz Velikog Palančista blizu Prijedora, objašnjava Kragulj.

Kustos Nikson ističe da bilo da se radi o crtežu, grafici, skulpturi, filmu ili instalaciji, umetnost Radovana Kragulja uvek ima snažnu estetiku i razumevanje za materijale s kojima radi.

Politika