Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković izjavila je danas da SNSD od početka smatra da Dragan Mektić, shodno svom ponašanju i političkom kredibilitetu, a sada i u pogledu zvanja i znanja koje prezentuje i koje je prilično upitno, ne treba da bude ministar bezbjednosti BiH.

“Njegovo ponašanje, pa i ta stručno-profesionalna vokacija uklapaju se u milje SDS-a i njima to nikako ne smeta”, rekla je Markovićeva Srni.

Ona je naglasila da je veoma loše da jedan takav čovjek predstavlja Srbe u Savjetu ministara BiH.

“Mi iz SNSD-a možemo reći da je tragično i ružno što se takav čovjek predstavlja kao ministar ispred Republike Srpske. To govori o njemu i SDS-u, te potezima koje oni povlače u Sarajevu”, kaže Markovićeva.

Prema njenim riječima, Mektićeva reakcija na objavljivanje podataka o njegovom obrazovanju “jedan je od niza njegovih histeričnih poteza i izraz njegovog revolta na istinu koju su na osnovu dokumenata do kojih su došli objavili Srna i RTRS”.

“Ono što smo sinoć vidjeli u medijima uklapa se u ponašanje Mektića koje je prilično neprimjereno, primitivno i vulgarno kada je riječ o čovjeku koji se nalazi na poziciji ministra”, naglasila je Markovićeva.

Ona je upozorila da je naročito za osudu njegov postupak prema glavnom i odgovornom uredniku Srne Milici DŽepini, koji je, kako je istakla, bio vulgaran i agresivan, te nimalo u skladu sa pozicijom na kojoj je Mektić.

Markovićeva smatra da bi nakon svega trebalo razmišljati o zahtjevu za Mektićevu smjenu, ali ne vjeruje da će do nje doći.

Prema njenim riječima, poslije iskustva sa Mektićem trebalo bi da postane praksa da se prilikom provjera kandidata za ministre u Savjetu ministara BiH potencira provjera njihovih profesionalnih uvjerenja i kredibiliteta.

“Evidentno je da su ljudi skloni svemu i da ne prezaju da se sa upitnim diplomama ili bolje rečeno falsifikovanim, kandiduju na takve pozicije”, rekla je Markovićeva.

Iz Sekretarijata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u pisanoj formi Srni je potvrđeno da je “Dragan Mektić, rođen 24. decembra 1956, diplomirao 19. decembra 1979. na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao naziv upravni pravnik”.

Na zvaničnom sajtu Savjeta ministara BiH objavljena je Mektićeva autorizovana biografija u kojoj se navodi da je on stekao obrazovanje na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista, te Višoj upravnoj školi u Zagrebu i Srednjoj mašinskoj školi u Banjaluci.

“Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne izvodi niti je izvodio studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalist”, navodi se u odgovoru iz Sekretarijata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nedugo nakon što je vijest objavljena, Mektić je pozvao Džepinu, tvrdeći da je “Srna izmislila vijest”, te vrijeđao je i prijetio.

Između ostalog, Mektić je više puta ponovio: “Kada mi dođemo, vas neće biti”.

Press