Uređivački kolegijum Novinske agencije Republike Srpske “SRNA” ocijenio je neprimjerenim ponašanje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića nakon što je Srna emitovala vijest da je on diplomirao 19. decembra 1979. godine na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao zvanje upravni pravnik, a ne na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista.

Uređivački kolegijum je saopštio da je Srna profesionalno obavljajući svoj posao došla do informacije koja je potvrđena na ovoj visokoškolskoj ustanovi u Zagrebu, a potom, tražeći Mektićev komentar, kontaktirala portparola Ministarstva bezbjednosti Admira Malagića, koji je novinaru Srne rekao da uputi zvanični dopis u Ministarstvo što je i učinjeno.

Uprkos saopštenjima, demantijima, uvredama, prijetnjama, ni ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić ni ministarstvo kojim rukovodi nisu uspjeli da, kako je saopšteno, ospore tačnost Srnine vijesti.

Naime, u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH dostavljena je diploma iz koje se jasno vidi da je riječ o Obrazovnom centru “Studij za unutrašnje poslove” u Zagrebu, a nigdje ne piše da je diploma stečena na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Takođe, Uređivački kolegijum Srne negira Mektićevu izjavu koju je dao za pojedine medije da je njega telefonom pozvala glavni i odgovorni urednik Srne Milica Džepina.

To je neistina, navodi Uređivački kolegijum Srne, koja ne dolikuje osobi koja obavlja tako značajnu funkciju kao što je ministar bezbjednosti, koja je na profesionalno urađenu vijest odgovorila nizom uvreda, prijetnji i neistina, ali opet bezuspješno jer nije mogao da dematuje istinu – a to je da zvanje diplomiranog kriminaliste nije stekao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, kako to piše u njegovoj autorizovanoj biografiji na sajtu Savjeta ministara BiH.

Uređivački kolegijum još jednom podsjeća na odgovor koji je Srna u pisanoj formi dobila iz Sekretarijata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – “Dragan Mektić, rođen 24. prosinca 1956, diplomirao je 19. prosinca 1979. na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao naziv upravni pravnik. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne izvodi niti je izvodio studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalist”.

Na zvaničnom sajtu Savjeta ministara BiH objavljena je Mektićeva autorizovana biografija u kojoj se navodi da je on stekao obrazovanje na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista, te Višoj upravnoj školi u Zagrebu i Srednjoj mašinskoj školi u Banjaluci.

Uređivački kolegijum je ocijenio da za jednog ministra bezbjednosti nije primjereno ni da do kasnih večernjih časova šalje niz SMS poruka glavnom i odgovornom uredniku bilo kojeg medija pa tako ni Srne u kojima prijeti i najavljuje da će, kako je rekao, svojim kanalima doći do podataka o njoj.

SRNA