Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac optužio je “predstavnike takozvanog Saveza za promjene u zajedničkim institucijama BiH da svakodnevno rade na rušenju finansijske samostalnosti i stabilnosti Republike Srpske”.

“Predstavnici SDS-a u Savjetu ministara i parlamentu BiH utrkuju se u tome ko će nanijeti veću političku i finansijsku štetu Republici Srpskoj, a onda se svojim izdajničkim poduhvatima pohvaliti po sarajevskim ambasadama”, izjavio je Košarac Srni, komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirka Šarovića da SzP neće dozvoliti da trećina novca od ruskog duga prema BiH završi u budžetu Republike Srpske.

Košarac je ocijenio da se “predstavnici takozvanog Saveza za promjene prema institucijama Republike Srpske odnose kao prema neprijateljima koje treba uništiti, a prema građanima Republike Srpske, koji su ih birali, kao prema raji kojoj treba oduzeti slobodu i utopiti je u unitarnu i bošnjačku BiH”.

“Siguran sam da su Bakir Izetbegović i predstavnici bošnjačkih stranaka u Sarajevu iznenađeni time koliko su kvalitetne saveznike dobili u SDS-u i ostalim strankama takozvanog Saveza za promjene”, rekao je Košarac.

On je podsjetio na činjenicu da su se “predstavnici takozvanog Saveza za promjene u parlamentu BiH ranije protivili podjeli sredstava ‘Elektroprenosa BiH’ koja pripadaju entitetima, kao i ratifikaciji Sporazuma o zajmu Svjetske banke po kome je Republici Srpskoj pripalo 35 miliona KM”.

“Izjava Mirka Šarovića prema kojoj neće dozvoliti da građanima Republike Srpske pripadne oko 70 miliona KM ruskog duga i 200 miliona KM dobiti Centralne banke BiH, vrhunac je političkog bezobrazluka i izdajničke politike predstavnika takozvanog Saveza za promjene, kojom se jača moć i uticaj zajedničkih institucija i čini sve da se oslabe i unište institucije Republike Srpske”, upozorio je Košarac.

On je rekao da ima informaciju da su Šarović i ostali funkcioneri SDS-a pomenuta sredstva, uoči lokalnih izbora, već obećali firmama čiji su vlasnici bliski strankama SzP.

“Umjesto plata i penzija građanima Republike Srpske, Šarović i njemu slični tim novcem imaju namjeru da kupuju naklonost i glasove na predstojećim lokalnim izborima, bez obzira na činjenicu da zajedničke institucije nemaju ni ustavni, ni zakonski osnov da dijele novac i kreditiraju bilo koga. Ukoliko bi realizovali svoje namjere, bio bi to presedan sa ozbiljnim pravnim i političkim posljedicama po ustavnu poziciju Republike Srpske”, zaključio je Košarac.

SRNA