Devojke nose šminku, nakit i stalno popravljaju svoju frizuru ne samo da bi se osećale bolje, već i kako bi osvojile muškarca, međutim, novo istraživanje otkriva šta ih zaista privlači – a to definitivno nisu ove stvari.

Kada su muškarci u pitanju, prosto je seksi.

Istraživanje objavljeno na sajtu Kraljevskog udruženja otvorene nauke tvrdi da je muškarcima na ženskom licu najprivlačnija samo jedna stvar – prost izgled ženskog lica. Navodno, što je lice prostije kada ga pogledamo, muškarcima je lakše da ga procesuiraju u svojoj glavi.

Naš mozak gravitira ka prostim stvarima i zato mu je prosto lice bez previše detalja najprivlačnije.

Istraživači predvođeni dr Žulien Reno iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja su želeli da bolje razumeju šta tačno muškarci najviše traže kada procenjuju žensku privlačnost.

Za potrebe studije, njih 169 posmatralo je nasumično izabrane slike devojaka koje su potom morali da ocene dajući im ocenu između 0 (uopšte nije privlačna) i 20 (praktično dupla desetka).

Naučnici su potom razvili algoritam koji je uklonio sve stvari koje su muškarcima bile neprivlačne. On je posebno tražio crtu lica poznatu kao skromnost u njegovoj proceni lepote i pronašao jaku vezu između ove dve stvari.

„Skromno lice je lice koje će mozak najbolje percipirati i to uz pomoć svega nekoliko neurona. Drugim rečima, ovakva lica mozak najlakše procesuira. Ona su uglavnom prosta, sa glatkom kožom, nekoliko bora i mekanim crtama lica“, tvrdi Reno.

Dakle, ženska lica koja su najprivlačnija muškom mozgu su simetrična, prostija bez upečatljivih odlika.

Ko je ikada mogao da pretpostavi da će nasmejani emotikon postati standard lepote?

24sata