Dugotrajno sjedenje u nepravilnom položaju, spavanje na lošem jastuku i stres su tri najčešća problema zbog kojih osjećamo bol u predjelu vrata.

Taj bol se može eliminisati uz pomoć ovih savjeta:

Jak bol u predjelu vrata simptom je bolesti poput artritisa ili pogoršavanja neke prijašnje trzajne povrede. U tim slučajevima važno je posjetiti ljekara kako bi uz pomoć pretraga otkrio pravi uzrok te ponudio odgovarajuću terapiju.

Blaga vratobolja je sve češća pojava u današnjem svijetu, a može se prepoznati po umoru i ukočenosti vratnih mišića do kojih dolazi zbog dugotrajnog sjedenja u istoj pozi (pred računarom ili televizorom), spavanja na lošem jastuku i madracu, ali i zbog stresa.

Želite li se riješiti takvg bola, isprobajte jedan od sljedećih savjeta:

1.  Nabavite anatomski jastuk

Odgovarajući madrac i anatomski jastuk važan su preduslov za ugodan, miran i zdrav san u kojem će se tijelo napuniti energijom za novi dan. Ležanje na anatomskom jastuku posebno se preporučuje osobama koji spavaju na boku ili leđima jer zbog svoje konstrukcije drži vratne pršljenove ‘pod kontrolom’.

2. Jutro započnite laganim rastezanjem

Vratne mišiće je potrebno istegnuti svaki dan kako bi spriječili bolove u ovom dijelu, a koji su posljedica lošeg držanja. Vratobolja koja se ne rješava na odgovarajući način može dovesti do ‘kvrga’ u mišićima ili miogeloze. One smanjuju pokretljivost vrata, a mogu ih riješiti tek bolne masaže.

3. Masirajte se eteričnim uljima

Utrljajte etrerično ulje na bolno i ukočeno mjesto, u tankom sloju, od dva do tri puta na dan. Eterično ulje zimzelena (Gaultheria procumbens) rješava bolne mišiće i grčeve u tijelu (leđima), ali treba biti oprezan i ne pretjerati s količinom koja se koristi zbog njegovog aktivnog sastojka metil salicilata.