Šesnaesti međunarodni festival horova “Zlatna vila” biće održan 13. i 14. maja u Prijedoru, najavljeno je danas nakon sjednice organizacionog odbora ove manifestacije.
Takmičiće se devet horova iz Slovenije, Srbije, Mađarske, Hrvatske, Češke i BiH.

Publici će se predstaviti hor “Ostrava” iz Češke, “Fandante čember” iz Mađarske, Mešani pevski zbor “Postojna” iz Slovenije, Djevojački zbor “Cantus ante omnia” iz Zagreba, crkveni hor “Sveti Roman Melod” iz Subotice, Niški kamerni hor iz Niša, Kamerni mješoviti hor “Lola” iz Sarajeva, “Aliluja” iz Beograda i “Vila” iz grada domaćina.

Žiri čine dirigent i vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u LJubljani Marko Vatovec, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Jasenka Ostojić i docent na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu Božidar Crnjanski.

Horovi u dvadesetminutnom nastupu izvode pet kompozicija – djelo starog majstora, djelo iz 20. vijeka, djelo srpskog autora, djelo domaćeg autora i djelo po slobodnom izboru.

Novine za ovu godinu su da će dva hora učesnika nastupiti u osnovnim školama, da će svi horovi učestvovati na koncertu prijateljstva na ulicama Prijedora, da će festival biti predstavljen i u Banjaluci nastupom češkog hora u saradnji sa Udruženjem Čeha i gradom Banjaluka, te da se, osim prve nagrade žirija i nagrade publike, uvode i povelje za osvojeno drugo i treće mjesto.

Izvršni organizator i pokrovitelj “Zlatne vile” je grad Prijedor, saorganizator Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Vila”, a prijatelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, NLB Razvojna banka, Fabrika keksa i srodnih proizvoda “Mira” iz Prijedora i hotel “Prijedor”.

Međunarodni festival horova “Zlatna vila” dio je niza manifestacija i majskih svečanosti kojima se obilježava 16. maj, Dan grada Prijedora.

SRNA