Muzej Kozare u Prijedoru zatražiće od Arhiva Republike Srpske školske matične knjige prijedorske gimnazije iz vremena pre osnivanja Nezavisne Države Hrvatske i posle njenog nastanka, jer te knjige navodno sadrže dokaze o masovnom pokatoličavanju pravoslavne dece u gradu na Sani. Prema tim podacima, deca su upisivana u školu kao pravoslavci, a godinu kasnije u dokumentima su postajala katolici.

Lazar Gvozdenović, koji je 40 godina bio profesor geografije u prijedorskoj gimnaziji, pokrenuo je priču o školskim matičnim knjigama u toj školi. Kaže da ti važni dokumenti ne smeju pasti u zaborav, jer su i oni dokaz za ono što se u vreme NDH dešavalo na tim prostorima.

“U tim prethodnim knjigama navedena je i veroispovest učenika. A sledeće školske godine, za vreme ustaške NDH, ta ista deca u naredni razred upisana su kao katolici”, kaže Lazar Gvozdenović.

U Muzeju Kozare u Prijedoru su se nakon inicijative profesora Gvozdenovića zainteresovali za ono što piše u matičnim knjigama. Smatraju važnim da za njihovu istorijsku zbirku imaju kopije dokumenata.

“Stupili smo u kontakt sa Arhivom Republike Srpske i on je potvrdio da su matične knjige kod njih. U narednom peridu Muzej Kozare će posetiti Arhiv RS i napravi uvid u te matične knjige”, kaže istoričarka Vedrana Adamović.

U Arhivu Srpske kažu da su otvoreni za sve i da će knjige dati na uvid svima koji se zainteresuju.

Ono što je sada važno jeste da se analizira sadržaj matičnih knjiga kako bi zaista znali šta piše i kriju li i one dokaze o masovnom pokrštavanju i proterivanju Srba u vreme NDH.

Pokrstavanje-srpske-dece-u-NDH

RTS