Za prvi međunarodni bijenale radova na papiru, u organizaciji prijedorskog Muzeja Kozare, prijavila su se 163 autora iz 21 države sa ukupno 302 rada, rekao je danas Srni direktor ove ustanove Zoran Radonjić.
“Radili smo mnogo jer je prvi bijenale u pitanju i zato ne možemo reći da nismo očekivali rezultate, ali ipak prijatno smo iznenađeni ovolikom odzivom budući da se takvo šta ne dešava ni sredinama koje imaju dugu tradiciju nekog događa, a kamoli nečemu što je tek u osnivanju”, ocijenio je Radonjić.

On je dodao da je među pristiglim radovima žiri odabrao 129 radova od 88 autora iz 19 zemalja koji će biti prikazani na izložbi planiranoj za kraj septembra u Muzeju Kozare, a da će uskoro biti objavljena i imena nagrađenih.

“Veći dio radova autori su poklonili Muzeju Kozare i ovo je odličan način da se dođe do vrijednih radova značajnih stvaralaca u svijetu savremene umjetnosti”, dodao je Radonjić.

On je najavio da slijedi zahtjevan posao popisivanja, skeniranja i katalogizacije pristiglih i odabranih radova, slanje kataloga na adrese svih prijavljenih autora i izrada posebne veb-stranice bijenala.

Organizacija bijenala počela je 21. decembra 2015. godine kada je na prijedlog direktora Muzeja Kozare Zorana Radonjića Upravni odbor ove kuće usvojio Pravilnik za prvi međunarodni bijenale radova na papiru.

Umjetnički savjet bijenala čine akademski slikar i kustos likovne zbirke Muzeja Kozare Aleksa Milić, magistar umjetnosti Danko Brkić i akademski slikar Andrea Krnetić, a žiri akademski grafičar Radovan Kragulj, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Aleksander Basin i akademski slikar Janko Orač.

SRNA