Voda je najbitnija supstanca u našem organizmu. Njen povećan unos hidrira ćelije, a nedostatak može da napravi ozbiljne posledice po zdravlje.

1. Usta su ti suva

Deluje očigledno, ali mnogi baš tada naprave veliku grešku. Umesto da popijete neko gazirano piće koje će vam na duže staze dodatno isušiti organizam popijte samo vodu, ni čaj ni mineralnu – običnu vodu. To će vam dati snagu i ubiti bakterije koje cvetaju kada se usna duplja ne vlaži.

2. Koža ti je suva

Suva koža je najozbiljniji znak teške dehidratacije. Manjak vode znači i manjak znoja, što dovodi do nesposobnosti tela da  se hladi i izbacuje toksine. Ovo može da bude ozbiljan imunološki problem.

3. Piješ i ne dišeš

Kada konačno dođeš do česme ne možeš da se napiješ vode. Slično je kao da si mamuran, kada ti organizam još više traži tečnost. Ako tvoje telo preuzme kontrolu i tera te da piješ toliko vode odjednom, znaj da moraš da povedeš račune o tome.

4. Oči su ti suve

Suve oči mogu da budu znak umora i predugog gledanja u ekran, ali uglavnom su posledica premalog unosa tečnosti. Ako ne pijete dovoljno vode možete da oštetite vid, suzne kanale i učinite oči podložnijim infekcijama, a posebno je nezgodno ako nosite sočiva.

5. Bolovi u zglobovima 

Voda je apsolutno potrebna kako bi sprečila trenje između kostiju jer ona formira 80 odsto hrskavice. Ako vas bole zglobovi i imate utisak da su vam kosti krte, obavezno povećajte unos tečnosti.

6. Smanjuje ti se mišićna masa

Mišiću su sastavljeni i od velike količine vode, manje vode u organizmu znače i manja mišićna masa. Džabe se znojiš u teretani…

7. “Vučeš” viruse i kijavicu

Hidratacija ti dozvoljava da stalno izbacuješ toksine. Organi tako filtriraju otpadne nuspojave organizma. Ako nema “goriva” nema ni pravilnog rada organa. Kada telo dehidrira organi izvlače vodu iz krvi, a to vam je cela nova serija problema!

8. Sve te mrzi

Kada nema vode u krvi nema ni dovoljno kiseonika. Tada ti se spava, nastupa letargija i sve te mrzi. Kafa neće dugo pomagati zato što ćeš od nje gubiti još više tečnosti.
9. Gojiš se i stalno si gladan

Zbunjeno telo koje i žedan organizam će ti slati pogrešne signale, pa tako umesto žeđi počneš da osećaš i veliku glad. Ako budeš jeo, a ne unosiš tečnost, telo će ti postati opterećeno varenjem bez dovoljno vode, a onda…

10. Problemi sa varenjem

Ako nemamo sekret u ustima u grlu i ne hidriramo se, želudačna kiselina može da ošteti želudac jer telo nema čime da je razblaži. U takvim situacijama možete da osetite da vas stomak peče i očekujte gorušicu.

11. Počećete da starite pre vremena

Količina vode u našim telima se smanjuje kada starimo. Ako se smanji već sada šteta koju to može da učini vašim organima biće vidljiva već ranije. A, da. I očekujte bore u cvetu mladosti.

24sata