Prihod od boravišne takse u gradu Prijedoru lani je iznosio 25.497 KM ili za 28,9 odsto više negu u prethodnoj godini, podaci su Turističke organizacije grada Prijedora.

“Na osnovu toga proizlazi zaključak da je povećan broj posjetilaca u 2015. godini”, navodi se u izvještaju o radu ove organizacije za 2015. godinu.

Prihod po ovom osnovu veći je za 10,86 odsto i od plana, budući da je za 2015. godinu planirano 23.000 KM prihoda.

Turistička organizacija grada Prijedora lani je organizovala šest turističkih manifestacija i učestvovala na više međunarodnih sajmova turizma i na dvadesetak manifestacija i događaja turističkog karaktera.

“Turistička organizacija grada Prijedora je u 2015. godini direktno učestvovala na međunarodnim sajmovima turizma u Beču, Beogradu i Kragujevcu, a indirektno, putem promotivnih materijala, na sajmovima u Briselu, Berlinu, Pragu, Istanbulu, Budimpešti, Sankt Petersburgu, Londonu, Trentu i Nišu”, navodi se u ovom izvještaju.

Manifestacije Turističke organizacije grada Prijedora su “Dani zime na Kozari”, Šesnaestomajska biciklijada, maskenbal “Svijet dječije mašte”,
gastro prezentacija “Veče domaće kuhinje”, etno-izložba “Zlatne ruke Potkozarja” i Novogodišnja bajka.

U cilju promocije i prezentacije turističkih potencijala grada Prijedora, Turistička organizacija grada Prijedora u 2015. godini izrađivala je i distribuisala promotivni materijal, a njeni predstavnici učestvovali su na brojnim radionicama i seminarima o turizmu.

Turistička organizacija grada Prijedora tokom 2015. godine realizovala je projekte obilježavanja biciklističkih ruta “Stare vodenice” i “Dragotinjska kneževina”, te učestvovala u projektima “Žitni put, Kupa – Sava”, “Digitalni BH turistički itinerer”, “Aktivni mladi za bolju budućnost” i “Izviđači to mogu!”.

Rezultati Turističke organizacije grada Prijedora, koja je nedavno obilježila deset godina postojanja i rada, plod su njene kvalitetne saradnje sa desetinama relevantnh institucija, organizacija, privrednih i drugih subjektima u gradu Prijedoru, Republici Srpskoj i BiH.

SRNA