Alena Lonić profesorka engleskog jezika i razredni starješina 9.razreda u Osnovnoj školi “Branko Ćopić “u Donjim Agićima kod Novog Grada za svoj razred organizovala besplatnu ekskurziju. Mali maturanti će u maju četiri dana provesti u Neumu. Lonićeva je sredstva prikupila od donatora.

Znajući da većina roditelja od 15 učenika kojima je razredni starješina žive uglavnom od poljoprivrede, profesorica Lonić došla je na ideju da pokuša obezbjediti dio sredstava. Njena ideja naišla je na punu podršku donatora kojima se obratila.

“Pokucala sam prvo na vrata naše zemljoeadničke zadruge “Agrojapra” i još nekoliko preduzeća. Zatim sam se obratila svojoj rođaki u Njemačkoj i ona je prikupila dio sredstava. Ljudi su počeli uplaćivati novac. Uspjeli smo sakupiti cjelokupan iznos”, izjavila je Lonićeva.

U Osnovnoj školi “Branko Ćopić”u Donjim Agićima ima samo jedno odjeljenje malih maturanata. Većina njih nije imala priliku do sada da ode na more.

Roditelji ističu da su imali dobru saradnju sa razrednom starješinom Lonić. Ipak, ovaj gest ih je prijatno iznenadio.

“Njihova razrednica je uradila fin gest i dosta je pomogla toj djeci. Dosta njih nije bilo u finansijskoj mogućnosti da to obezbjede”, kaže i Mišo Goronja, jedan od roditelja.

Nastavu u osnovnoj školi u Donjim Agićima pohađa 137 učenika i postižu dobre rezultate, kako u anstavi tako i vannastavnim aktivnostima.

“Ova generacija devetog razreda je veoma dobra u odnosu na prošlu generaciju. Potvrdili su to najbolje na testiranju iz srpskog jezika koje smo proveli”, kaže za RTRS Milenko Tomić, direktor Osnovne škole “Branko Ćopić”u Donjim Agićima.

Profesorka Lonić u školi radi deset godina, a sa ovom generacijom malih maturanata već je sedam godina. Njen primjer potvrđuje da je riječ o vrijednom pedagogu. Ovo je gest koji će ova generacija koja ide besplatno na ekskurziju vječno pamtiti.

RTRS