Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je potrebno izvršiti reviziju posmrtnih ostataka da bi se utvrdio tačan broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici i Tomašici kod Prijedora.

“Revizija posmrtnih ostataka jedino može dati pravi odgovor na očigledne manipulacije brojem stradalih Bošnjaka”, rekao je Kojić.

Kada je riječ o Srebrenici, Kojić je naglasio da su se u presudama Srbima u Haškom tribunalu stalno pojavljivale različite cifre o broju stradalih Bošnjaka, što dovodi u sumnju vjerodostojnost samog podatka o broju nestalih Bošnjaka koji je istaknut u Memorijalnom centru u Potočarima.

“Očigledno da je ista manipulacija i kada je riječ o grobnici Tomašica kod Prijedora”, naglasio je Kojić.

On je podsjetio da je Institut za nestala lica BiH trebalo da uspostavi centralnu evidenciju nestalih lica koja je trebalo da da odgovor o ukupnom broju nestalih lica, ali, nažalost, to do danas nije urađeno.

Kojić je istakao da centralna evidencija nestalih lica treba da sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju lica koje se vodi kao nestalo, te status i okolnosti nestanka i nacionalnost.

“Posebno je zabrinjavajuće da se uporno izbjegava da u centralnu evidenciju nestalih uđu podaci o jedinstvenom matičnom broju jer je to identitet svakog čovjeka, iako je to propisano Zakonom o nestalim licima BiH i podzakonskim aktima, što stvara otvorenu sumnju da tu postoji određena manipulacija”, zaključio je Kojić.

Vještak za sudsku medicinu Zoran Stanković na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu osporio je nalaze patologa koji su vršili obdukciju tijela iz grobnica koje Haško tužilaštvo dovodi u vezu sa događajima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Stanković je ukazao da obducenti nisu mogli sa potpunom sigurnošću utvrditi uzrok smrti zato što nije bilo dovoljno mekog tkiva na većini tijela, koja su pronađena “skeletizovana” ili “saponifikovana”.

On je objasnio da se kod takvih posmrtnih ostataka ne može utvrditi da li su povrede nastale za života žrtve ili nakon smrti.

Stanković je rekao da je potrebno novo vještačenje tijela iz grobnice Tomašica kod Prijedora zbog nesaglasnosti koje je uočio u nalazima patologa optužbe.

SRNA