Svjedočenje dobojskog gradonačelnika Obrena Petrovića pred Tužilaštvom BiH, koji je za ratne zločine optužio svoje stranačke kolege Andriju Bjeloševića, Borislava Paravca i Milana Ninkovića, u ovom gradu, mnoge nije iznenadilo.

Većina sagovornika na ovu temu kaže da bi tim pitanjem trebalo da se pozabavi prije svega SDS, čiji je Petrović visoki stranački funkcioner.

Petrovićeva verzija svjedočenja za mnoge aktere ratnih zbivanja više je nego diskutabilna. U Boračkoj organizaciji Doboja kažu da će prava istina kad-tad na vidjelo.

“Što se tiče ovog svjedočenja, jedino što ja mogu reći je da ljudi lažu da bi spasili sebe”, kaže za RTRS Nenad Bukvić, sekretar GBO Doboj i član Skupštine BORS-a.

Svjedočenjem Obrena Petrovića nisu iznenađeni ni Veterani Doboja ali se suzdražavaju od bilo kakvih komentara.

“Smatraju da je to stvar organa SDS-a prije svega”, rekao je Sretko Bukejlović predsjednik udruženja “Veterani” u Doboju.

Veterani kažu da su kockice složene i da je sada mnogo jasnije zašto je gradonačelnik izgradnju spomenika poginulim srpskim borcima pokušao da izmjesti na beznačajnu lokaciju. Traže odgovore zašto ignoriše Veterane i boračku populaciju.

“Da li je to razlog što je Doboj u Zajednici turskih opština, da li je razlog što je gradonačelnik svjedok Tužilaštva BiH, da li je razlog što mi istrajavamo da spomenik našim palim borcima bude u centralnom parku”, pita Bukejlović.

Svjedočenje Obrena Petrovića građani Doboja radije komentarišu po društvenim mrežama nego pred kamerom.

Premda je svjedočenje Obrena Petrovića protiv ratnih funkcionera njegove stranke uzburkalo javnost u RS, vrh SDS-a još se nije o tome oglasio.

RTRS