Malo ko bi danas povjerovao da su Bošnjaci za svog političkog lidera odabrali čovjeka koji je u srednjoj školi sjedio u magarećoj klupi, bio jedan od najlošijih učenika i imao loše vladanje.
A upravo se to vidi iz svjedočanstva Bakira Izetbegovića koji je Gimnaziju “Pero Kosorić” u Sarajevu jedva završio dvojkom.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA u drugom razredu, od 13 predmeta, imao je osam dvojki, u trećem pet, a u četvrtom četiri. Dvojkom je ocijenjen i na završnom ispitu.
To mu je bilo sasvim dovoljno da postane lider jednoga naroda u BiH.
Da je prolazio trojkom i imao bolje vladanje, možda bi bio lider regiona, kažu u šali Sarajlije.
Doduše, bio je to sasvim drugi Bakir, kakvog ne poznaju oni koji ga sada doživljavaju kao lidera. Državljanin SFRJ, više Jugosloven nego Bosanac. Učio je srpski jezik, nije ni pomišljao da će jednoga dana postati Bošnjak i da će pričati bošnjačkim.
U svjedočanstvu koje objavljujemo, vidi se da je rođen 28. juna, na Vidovdan, dan kada je Gavrilo Princip zajedno sa ostalim pripadnicima pokreta “Mlada Bosna” pucao na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.
– Nikada za svoj rođendan nije dolazio na nastavu. Vadeći se na “divan dan”, svake godine je upadao u grupu koja je prisustvovala obilježavanju Sarajevskog atentata na Principovom mostu – kaže jedan od njegovih školskih drugova, koji i danas živi u Sarajevu.
U svjedočanstvu ove škole broj 353-10 od 16. juna 1972. godine, piše da je Bakir Izetbegović u drugom razredu imao dvojke iz srpskohrvatskog, engleskog i latinskog jezika, zatim iz istorije, matematike, fizike, biologije, pa čak i likovnog!
– Možda bi Srbi neke izjave Bakira Izetbegovića trebalo da doživljavaju samo kao posljedicu njegovog tankog znanja iz istorije. Pogotovo one o “Bosni od Kulina bana do današnjih dana”, o uzrocima i povodima za ratove, nekim novim oslobodiocima i izdajnicima. Eto, u mladosti je išao na Principov most, danas ide na Latinsku ćupriju, samo što je u mladosti Princip u njegovim očima bio heroj, a danas je terorista – dodaje naš sagovornik.
Četiri trojke, kojima se i danas ponosi, zaradio je iz tehničkog obrazovanja, hemije, muzičke umjetnosti i geografije.
– Izgleda da ni ovi iz Saveza za promjene nisu bili bolji iz istorije i geografije, pa su ga jedno vrijeme podržavali u namjeri da crnogorsku Sutorinu pripoji BiH – zaključuje naš sagovornik.
Samo je iz fizičkog vaspitanja imao peticu. Dobro i danas preskače prepreke, provlači se, puže pred strancima. Za to kondicije uvijek ima, baš kao i u mladosti.

Narodne novine