Glavni odbor Ujedinjene Srpske usvojio je Deklaraciju o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj u kojoj pozivaju organizatore najavljenih protesta i kontraprotesta da odustanu od tih aktivnosti, izjavio je predsjednik ove stranke Nenad Stevandić.

– To nije način za rješavanje problema. Obično političke partije organizuju proteste zato da bi bilo izbora, a ovo bi bili protesti koji se organizuju nakon održanih izbora, što nema veze sa zdravom politikom – rekao je Stevandić nakon sjednice Glavnog odbora.

Prema njegovim riječima, proteste i kontraproteste organizuju predstavnici političkih partija koji u Republici Srpskoj imaju najveća primanja i najsigurnije pozicije i oni nisu “ni gladni, ni žedni, niti ugroženi”.

Stevandić je dadao da će Ujedinjena Srpska, ukoliko se ovom pozivu ne odazovu organizatori protesta i kontraprotesta, pozvati narod da te aktivnosti bojkotuje i da ne učestvuje ni na protestima, niti na kontraprotestima.

On je naglasio da protesti nose i velike bezbjednosne probleme, te da, s obzirom na to da ih organizuju političke partije, neumoljivo podsjećaju na proteste kakvi su bili u Ukrajini, Siriji, Libiji, Makedoniji.

Stevandić smatra da će narod biti mnogo mudriji od onih koji sazivaju proteste i kontraproteste i smatra da neko mora kazati narodu da je to veoma opasno, jer takvim aktivnostima, takođe, budu otjerani i domaći i strani investitori.

“Najavljeni protesti i kontraprotesti, prvi put od završetka Drugog svjetskog rata su nešto što liči na podjelu koja je bila na partizane i četnike, što znači da posljedice toga mogu biti nesagledive”, rekao je Stevandić.

Mile Aljetić, koji je na sjednici izabran za potpredsjednika Ujedinjene Srpske ispred organizacije mladih, rekao je da je važno djelovanje mladih u političkim organizacijama, jer mladi ne trebaju biti “sa strane”, već se moraju aktivno uključiti u svoju društvenu zajednicu.

SRNA